dilluns, 11 de desembre del 2017

Els 5 nivells de decisió que completen la Federació Democràtica del Nord de Síria

El procés electoral al Nord de Síria respon a la voluntat de fer efectiva la màxima participació. La Federació Democràtica del Nord de Síria (FDNS) integra Rojava (el Kurdistan de l'Oest) i les zones adjacents de majoria àrab sota control de les Forces Democràtiques Sirianes. S'ha estructurat en 5 nivells:

- comuna; n'hi ha 3.815 operatives i funcionen com els ajuntaments o bé com a comunes de barri. Tenen una estructura horitzontal oberta a tota la població i gestionen els aspectes polítics i econòmics de base. Són el nucli dur del sistema. Tenen dos co presidents electes de forma assembleària i que no formen part dels partits per evitar que el partidisme s'incrusti a la base de les decisions democràtiques. Les comunes estan defensades pel poble armat, literalment, més enllà de les milícies la població està armada i organitzada en una mena de sometent anomenat HPC (Hezên Parastina Cewherî, Forces de Defensa Central). Hi formen part totes les persones que ho volen entre 18 i 70 anys. No només són grups armats sinó que aporten formació ideològica, educativa, psicològica davant els conflictes (invasió turca a Shehba o Efrîn, de l'Estat Islàmic a Jazira o dels dos a Kobanê) i pràctiques de defensa.

- districte; combina elecció directa i mitjançant partits. L'elecció d'un 40 % correspon a representants de les organitzacions de base sectorial: dones, joves i grups ètnics minoritaris. A Tell Abyad, un districte d'especial diversitat ètnica hi ha assemblees ètniques (àrab, kurda i assíria) per a gestionar els seus problemes de forma autònoma.

- cantó; combina elecció directa i mitjançant partits. L'elecció d'un 40 % correspon a representants de les organitzacions de base sectorial: dones, joves i grups ètnics minoritaris. Cada cantó te una força policial pròpia coneguda com a Asayish. A les zones assíries, sobretot a la Vall del Khabour hi actua Sutoro (no confondre amb el grup assadista Sootoro avui anomenat Gozarto Protection Force) de Qamixli.

- regió; combina elecció directa i mitjançant partits. L'elecció d'un 40 % correspon a representants de les organitzacions de base sectorial: dones, joves i grups ètnics minoritaris.

- federació; a nivell militar defensada per les diferents milícies, en especial les Yekîneyên Parastinê Gel (Unitats de Defensa Popular, YPG) i les Yekîneyên Parastinê yên Jinê (Unitats de Defensa de Dones, YPJ) integrades a les Forces Democràtiques Sirianes (Syrian Democratic Forces, SDF).  

Actualment Manbij, Tabqa, Raqqà i Deir ez Zor no tenen estructura pròpia sinó un govern provisional per la situació de guerra que viuen. Els tres primers tenen Consells Civils actius i en la primera ciutat sí s'hi van realitzar eleccions locals el passat 22 de setembre. A Tabqa i Raqqà actualment el Consell Civil prova de projectar una simbiosi amb les autoritats dels xeics tradicionals àrabs, amb molta força a la zona. Deir ez Zor és zona de guerra i la construcció d'un poder civil és encara a les beceroles.

Les assemblees comunals, anomenades komînî a Rojava són obertes a tota la població major de 16 anys. Ara bé, a Rojava la participació ha estat majoritàriament del Moviment de la Societat Democràtica (Tev-Dem) tot i ser obertes a d'altres sensibilitats. Les dones tenen, allà on són prous, comunes pròpies de barri o localitat. S'aplica un estricte principi de subsidiarietat. En la seva definició més àmplia, disposa que els problemes que puguin donar-se en una zona han de ser resolts per l'autoritat (normativa, política o econòmica) més pròxima a l'objecte de l’assumpte. D’acord amb la definició del principi de subsidiarietat, la FDNS es governa a nivell comunal i, només allò que cal elevar al districte o cantó, passa al següent estrat. La base de tot el sistema és el Contracte Social.
Les HPC són les forces d'autodefensa popular de base al Nord de Síria

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada