dilluns, 25 de juny del 2018

L'HDP creix 700.000 vots i passa de 59 a 67 escons malgrat els atacs als seus actes i l'empresonament dels seus dirigents

L'intent convertir Turquia en un bipartidisme ha fracassat el 24 de juny. Les eleccions estatals del 24 de juny es van presentar en clau de blocs. La dreta islamista enfront de l'esquerra imperialista. Els primers van conformar l'Aliança Popular amb Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP, Partit de la Justícia i el Desenvolupament), el neofeixista Milliyetçi Hareket Partisi (MHP, Partit del Moviment Nacionalista) i el Büyük Birlik Partisi (BBP, Partit de la Gran Unitat), ultra dreta imperialista islamista. Segons les dades provisionals van aconseguir revalidar la seva majoria al parlament amb 344 dels 600 escons. L'AKP d'Erdogan ha perdut 22 actes i passa de 23.681.926 a 21.272,607 sufragis.  Mentre els feixistes n'han guanyat 9 més de les que tenien i aconsegueixen tenir un pes major en el futur govern turc. L'MHP és una força radicalment feixista, imperialista, xovinista i xenòfoba situada a la dreta, per exemple, del que seria el Front National francès.


Turquia és peculiar i si la dreta és imperialista i feixista l'esquerra és ultra nacionalista i imperialista. Així doncs la coalició Aliança Nacional no era alternativa sinó complement dels guanyadors. El partit nacionalista turc d'esquerra Cumhuriyet Halk Partisi (CHP. Partit Republicà Popular) amb un fort component xovinista preconitza el menyspreu a les minories nacionals i/o estats veïns. El CHP comparteix internacional amb el PSOE espanyol i el PS francès de qui imita l'arrel jacobina. Va ser fundat per Kemal Atatürk qui va mantenir una excel·lent relació amb l'Alemanya nazi. El nou partit IYI, format per feixistes escindits del MHP i l'ala dreta del CHP, s'ha presentat en coalició amb aquesta darrera formació per conformar un bloc alternatiu a la coalició AKP/MHP. El minoritari Saadet, islamista moderat, s'ha unit també a l'Aliança Nacional que ha fet curt amb 189 escons ben lluny de fer ombra a l'islamo-feixisme d'Erdogan i Bahceli. Malgrat això el CHP ha esgarrapat 12 escons més dels que tenia i IYI ha entrat al parlament amb 43 actes. Per tant han sumar 189 molt per sota dels 344 de l'Aliança Popular.

La sorpresa ha estat la proposta de Selahattin Demirtaş, a la presó des de fa un any i el Halkların Demokratik Partisi (HDP, Partit Democràtic del Poble) ha aconseguit un notable creixement de suports passant dels 5.148.085 de 2015 a 5.843.872. Per tant Erdogan guanya perdent 2,5 milions de vots mentre l'HDP en guanya 700.000. Això suposa que l'HDP, que té 14 diputats/des a la presó i prop d'una desena desposseïts de l'acta, passarà de 59 a 67 escons en la nova legislatura i es consolida com a tercera força a tot Turquia. L'HDP ha aconseguit aplegar sota la seva bandera tota l'esquerra turca secular i no imperialista creixent fins el 11,7 % per sobre del 10,76 % de 2015.

Fora del parlament han quedat els islamistes del Hür Dava Partisi (Hüda Par, Partit de la Causa Lliure), extrema dreta islamista amb forta presència kurd i el Vatan Partisi (Partit Patriòtica) format per imperialistes comunistes turcs.


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada