dijous, 10 d’octubre del 2019

Turquia fracassa en la seva intenció d’envair el Kurdistan sirià de forma llampec


La invasió turca contra el Nord i Est de Síria va iniciar-se a les 10:44, hora local, d’ahir amb atacs simultanis d’artilleria i aviació. Les forces turques, amb mercenaris auxiliars àrabs sirians van atacar un front ampli de 80 quilòmetres: Dêrik, Kobanê, Qamixli, i sobretot les ciutats de Serêkaniyê i Girê Spî, han estat víctimes dels atacs d’Erdogan i els seus lacais.

En total onze persones van morir les primeres tretze hores d’invasió. Vuit civils kurds i tres militars de les Forces Democràtiques Sirianes (SDF) que van fer front als atacs del segon exèrcit de l’OTAN. Unes 300.000 persones es van desplaçar o bé de forma voluntària o bé per les SDF que van dur-les a la rereguarda. Els milicians van desplegar-se a la frontera per evitar víctimes civils a mans dels islamistes pro turcs.

Aprofitant la nit els invasors van llençar atacs terrestres a Serêkaniyê i Girê Spî. Les forces invasores no van poder penetrar a territori sirià i van ser refusades per les SDF. Aquest matí han mort cinc dels atacants turcs i les SDF tenen els seus cossos.

Les reaccions internacionals han estat gairebé unànimes però poc concretes. Només Qatar i Espanya han donat suport a Erdogan amb la seva agressió. EUA ha mantingut una actitud erràtica. Trump ha assegurat que no acceptarà una actuació inhumana d’Erdogan i ha amenaçat amb “quelcom més que sancions”. Alhora però, va dir que no li importava si els 10.000 presos de l’Estat Islàmic escapaven ja que anirien a Europa i no als EUA i que els kurds “lluiten per la seva terra”, per tant no era problema dels EUA. “Ells no ens van ajudar a la Segona Guerra Mundial ni a Normandia”, va afirmar el president republicà. Als mateixos EUA una proposta bipartisana (demòcrata i republicana) ha estat presentada per congressistes i senadors per tal d’aprovar sancions econòmiques a Turquia per la seva agressió.

La majoria d’estats han optat pel silenci o per condemnes verbals com la UE, Alemanya, Egipte o Aràbia Saudita. Finlàndia ha anunciat que deixa de vendre material que pugui ser usat militarment, principalment ferro i acer. Països Baixos ha cridat a consultes l’ambaixador turc i ha convocat una sessió parlamentària per aprovar sancions contra Erdogan. L’estat francès, amb tropes a la regió, que de moment no se sap on són, ha organitzat una reunió entre E. Macron i una delegació kurda. L’ex president F. Hollande ha estat més concret i ha demanat sancions immediates contra Erdogan. L’Iran ha recomanat que l’Autoadministració del Nord i Est de Síria es sotmeti al govern sirià d’Assad però Aldar Xelîl, representant de Rojava, ha afirmat que Rússia ha bloquejat cap possible acord amb Damasc. De forma sorprenent el govern sirià no ha fet cap declaració davant l’entrada turca al seu territori i els bombardeigs aeris i terrestres. ´


Per ajudes a la comunitat kurda de Síria:Heyva Sor e Kurd (Mitja na Kurda)0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada