divendres, 11 d’octubre del 2019

Turquia reivindica l'assassinat de 109 kurds de Síria

El propi R.T. Erdogan va anunciar les morts com una victòria. Les víctimes són principalment civils de les ciutats víctimes de les bombes turques: Girê Spî, Qamixli i Serêkaniyê. Els invasors turcs han entrat a les localitats situades a l'oest de Serêkaniyê (Ras Al-Ain)* i a dues viles properes a Girê Spî (Tell Abyad). Malgrat això les Syrian Democratic Forces (Forces Democràtiques Sirianes, SDF) han resistit la línia de front a les dues localitats i els plans turcs de conquerir-les les primeres hores de l'ofensiva, per a fer de cap de pont, han fracassat. Hi ha bombardeigs puntuals a d'altres indrets com Dêrik però en general les SDF han aconseguit aturar el primer embat de la invasió turca. En aquests combats han estat assassinats 16 milicians de les SDF.


Civils marxen de Serêkaniyê davant les bombes turques

A nivell polític han continuat les condemnes verbals contra la invasió turca però sense cap concreció. A Suècia es debatrà un embargament contra Turquia el proper dilluns al parlament. L'estat francès ha convocat una reunió de la Coalició Internacional contra l'Estat Islàmic. Trump ha continuat les seves declaracions incoherents on barreja abandonar totalment la zona, posar sancions a Turquia, desplegar més tropes o fer de mitjancer (?) "entre turcs i kurds que fa 200 anys que es barallen". Entretant continua el procés parlamentari per aplicar sancions a Erdogan i les dimissions de l'administració Trump com la de consellers de seguretat, arran de la traïció a Síria. Congressistes i senadors republicans han retirat el seu suport al president. La notícia més decebedora d'ahir fou la reunió del Consell de Seguretat de l'ONU on Rússia i EUA van vetar la condemna a la invasió turca proposada per Bèlgica, Regne Unit, Alemanya, França i Polònia.

Pel que fa al govern sirià finalment es va expressar, 48 hores després de ser envaït el seu territori, negant-se a cap diàleg amb la minoria kurda. El ministre d'afers exteriors va considerar que aquesta havia comés una "traïció" tot i mantenir-se neutral en la guerra civil declarada el 2011. Damasc, d'aquesta manera, va donar carta blanca a Turquia per a exterminar les minories cristiana i kurda del Nord i Est de Síria.

*Situada just a la frontera i a continuació de Serêkanî / Ceylanpinar, al costat turc.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada