diumenge, 29 de desembre del 2019

L'ENKS es nega a obrir seus a Rojava malgrat l'alliberament dels seus presos

En un moviment per tal d'enfortir la unitat kurda davant l'agressió imperialista turca, el 18 de desembre l'Administració Autònoma del Nord i Est de Síria va anunciar  que l'opositor ENKS pot ara obrir oficines al Kurdistan sirià o Rojava. El 21 de desembre va alliberar els presos afiliats o emparentats amb l'ENKS.

El Consell Nacional Kurd de Síria o Encûmena Niştimanî ya Kurdî li Sûriyê‎, fundat el 26 d'octubre de 2011, ha mantingut una oposició al Partiya Yekîtiya Democrat (Partit de la Unió Democràtica, PYD), principal organització a Rojava des de l'inici de la revolta contra la dictadura d'Assad. L'ENKS aplega els sectors de l'oposició a Assad que s'alineen a favor del model del Kurdistan iraquià i, en general, defensen un nacionalisme kurd clàssic contrari al model de confederació democràtica del PYD. L'Autonomia del Nord de Síria ha anunciat també que retira tot els casos de persecució judicial contra els dissidents kurds de l'ENKS. Finalment s'investigarà si, com assegura l'ENKS, hi ha militants seus empresonats i en cas afirmatiu seran alliberats. Molts membres de l'ENKS han marxat al Kurdistan iraquià sota protecció del Partiya Demokrata Kurdistanê (PDK), Partit Democràtic del Kurdistan, que ha promogut el Consell.

En una reunió a  Qamişlo l'ENKS va debatre què fer davant la nova autorització. Davant les diferents posicions una nova reunió es va celebrar el dia 27 a la mateixa ciutat. Actualment hi ha afiliats al Consell dotze partits polítics després de diverses desercions durant la guerra civil siriana.
Bashar Amin, del Secretariat General del Consell va assegurar que "la manca de confiança" és el principal motiu per no obrir seus ni oficines a Rojava.
Reunió de l'ENKS on es va debatre en nou escenari obert al Nord de Síria


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada