dissabte, 21 de desembre del 2019

Turquia empresona el periodista kurd Aziz Oruç


Un tribunal turc va ordenar dimecres l'empresonament d'un periodista kurd que va ser detingut la setmana passada per presumptament haver tingut relacions amb el Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK). Els seus companys i familiars neguen els càrrecs.

Aziz Oruç, periodista kurd de la província d'Amed (en turc Diyarbakir,) va treballar durant diversos anys a l'agència Dicle News Agency (DIHA). El 2017, les autoritats turques van pressionar les acusacions de terrorisme contra Oruç, obligant-lo a fugir a la Regió del Kurdistan de l'Iraq amb la seva dona i els seus fills per evitar la seva detenció.

Va continuar treballant als mitjans de comunicació mentre es va exiliar a la ciutat de Sulaymaniyya, a la Regió del Kurdistan. Per temor que pugui ser lliurat a l'estat turc, Oruç va provar arribar a Europa per reclamar asil. No va poder entrar a Turquia, va creuar a l'Iran i es va dirigir cap al nord cap a Armènia. Allà, les autoritats frontereres el van detenir i el van deportar a l'Iran, que el va entregar a Turquia. Des de llavors ha estat traslladat a la presó de Patnos.

Turquia és al lloc 157 dels 18 estats de l’índex de llibertat de premsa de Reporters Sense Fronteres (RSF) de 2019, convertint-lo en un dels estats amb més periodistes presos del món. Actualment hi ha 48 periodistes empresonats i durant quatre anys Turquia ha estat l'estat amb més presos del món.


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada