diumenge, 9 de febrer del 2020

EUA suspèn el programa de col·laboració amb Turquia contra el PKK 'Ombra Nòmada'


'Ombra Nòmada' es va endegar l'any 2007 i es va suspendre l'octubre passat. Ara, definitivament, ha quedat eliminat. L'operatiu era composat per una xarxa de drons que practicaven recollida d'intel·ligència contra el Partiya Karkerên Kurdistan (Partit dels Treballadors del Kurdistan, PKK), la traspassaven a les forces armades turques que utilitzaven les coordenades per a atacar l'organització de resistència kurda.

Els Estats Units van suspendre l’ombra dels nòmades, indefinidament, en resposta a l’ofensiva militar de la Primavera de la Pau de Turquia contra les Yekîneyên Parastinê Gel (Unitats de Defensa Popular, YPG) al Kurdistan de Síria a l’octubre. Ara l'ha tancat. Segons Aaron Stein, director de l'Orient Mitjà de l'Institut de Recerca en Política Exterior, "La intenció inicial era donar a Turquia algunes capacitats per contrarestar el PKK, ja que va guanyar força després de la invasió dels Estats Units a l'Iraq el 2003. El programa, per tant, era el seu nucli central sobre la gestió d'aliances. Els Estats Units "no veuren, ni realment mai han vist, el PKK com una amenaça. El grup és una clara amenaça per a Turquia i Ankara considera que les accions dels Estats Units empitjoren aquesta amenaça.

Malgrat això cal recordar que el novembre de 2018, el Departament d'Estat nord-americà va oferir recompenses de diversos milions de dòlars en tres líders del PKK. Ankara, però, es va mostrar insatisfet, i el president islamista turc Recep Tayyip Erdogan va declarar: "Sabem molt bé com treballen junts els que declaren terroristes del PKK i fan recompenses als seus líders".

"Aquesta suspensió fa que la campanya anti-PKK sigui més difícil i costosa per a Turquia", va afirmar un oficial nord-americà citat per Reuters. Més difícil però no més viable: el 2007, els únics drons dels exèrcits turcs eren una petita flota de vells drons de reconeixement del general Atòmic Gnat 750 que no es va fer el nord-americà que va comprar el 1995. Ankara va comprar més tard una flota de drons de l'Iron IAI a Israel el 2010.

Des de llavors, Turquia va desenvolupar amb èxit diversos drons construïts per ella mateixa, tant armats com desarmats, que són per la majoria dels comptes força efectius. Avui dia, els drons de Turquia sobrevolen sovint la regió del Kurdistan i han assassinat diversos alts funcionaris del PKK durant els darrers dos anys.

A partir de l'agost de 2018, amb l'assassinat d'un membre del PKK Zaki Shingali, Ankara va demostrar la seva capacitat de localitzar i dirigir directament el lideratge del PKK.

L'assassinat posterior de Turquia de membres d'alts membres del PKK durant l'any passat, inclosos Serhat Varto i Diyar Gareeb, va demostrar els avenços de la capacitat de vaga de Turquia durant els darrers anys.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada