dimarts, 18 de febrer del 2020

Vuit ambientalistes condemnats a presó a l'IranVuit conservacionistes han estat condemnats a severes penes de presó definitives a l'Iran després de denegar el recurs que havien presentat. Se'ls acusava de "corrupció a la terra":

Amir Hossein Khaleghi: 6 anys
Abdolreza Kouhpayeh: 4 anys
Houman Jowkar: 8 anys
Morad Tahbaz: 10 anys
Niloufar Bayani: 10 anys
Sam Rajabi: 6 anys
Sepideh Kashani: 6 anys
Taher Ghadirian: 8 anys


L’empresonament dels ecologistes ha estat àmpliament condemnat per organitzacions internacionalistes de drets humans i conservacionistes. Entre ells Jane Goodall. El gener de 2018, nou conservacionistes, membres actuals o antics de la Fundació Persa per a la Vida Silvestre i Salvatge (PWHF), van ser empresonats per l'organització d'intel·ligència de l'IRGC (Guàrdia Revolucionària Islàmica Iraniana).

Menys de tres setmanes després de ser detingut, el director gerent de PWHF, Kavous Seyed-Emami, professor de sociologia i veterà de guerra que també va ser era ciutadà canadenc. Va morir en circumstàncies sospitoses mentre era interrogat a la presó d'Evin.

Les autoritats iranianes no van fer a ningú responsable de la mort de Seyed-Emami, però els seus col·legues van romandre empresonats més d'un any, mentre que l'IRGC i la fiscalia perseguien un cas contra ells per acusacions d'espionatge.

La persecució va continuar fins i tot després que el Ministeri d’Intel·ligència i el Consell Suprem de Seguretat Nacional del país rebutgessin públicament la afirmació de l’IRGC que els conservacionistes havien comès l’espionatge.

A l'octubre de 2019, l'acusació de "corrupció de la terra", que pot conduir a la pena de mort, va ser abandonada contra quatre dels conservacionistes després de la rara intervenció del líder suprem Ali Khamenei. Malgrat això, els tribunals han mantingut les penes i les autoritats penitenciàries els tenen en aïllament permanent. En realitat, les seves investigacions van posar en evidència els desastres ecológics provocats pel règim iranià teocràtic.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada