dijous, 20 de febrer del 2020

Turquia fa cas omís del TEDH: Manté Kavala a la presó i investiga als jutges que van ordenar alliberar-loEl novembre de 2019 desembre, el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) va demanar l'alliberament immediat de Mehmet Osman Kavala, empresari i activista en favor dels drets humans, argumentant que no hi havia prou evidències en contra seu.
Kavala era en presó preventiva des d'octubre de 2017 per l'acusació de ser l'"instigador i líder" de les massives protestes populars de 2013 al parc Gezi d'Istanbul, que es van iniciar per una manifestació ecologista però ràpidament es van convertir en una denúncia del creixent autoritarisme del Govern islamista turc. Aquest cas i el dels Jordis (Sànchez i Cuixart) són molt semblants, ja que en el cas del segon especialment ambdós són empresaris i els tres han estat acusats i han passat dos anys en presó preventiva per delictes similars, uns acusats de rebel·lió i l'altre d'intentar enderrocar al Govern. Kavala era l'únic dels setze acusats que estava en presó preventiva, dels quals nou han estat absolts aquest dimarts de tots els càrrecs per un tribunal turc.

Dimarts 18 un tribunal turc va decretar la llibertat de Kavala i quinze activistes més, tal com demanava el Tribunal Europeu de Drets Humans. La notícia va cer molt celebrada a Catalunya per suposar un precedent del poder del TEDH. Poder que vint-i-quatre hores després ha quedat en dubte.

En dos ràpids moviments el fiscal en cap d'Istanbul ha ordenat de nou el seu arrest per la suposada relació de l'activista amb una causa diferent, l'intent de cop d'Estat del 15 de juliol de 2016. "Sobre Kavala, l'alliberament del qual es va decidir al final del judici, l'ordre de detenció es va prendre (...) per intent de destruir l'ordre constitucional, a causa d'una altra investigació de l'oficina del fiscal principal relacionada amb l'intent de cop del 15 de juliol", indica l'escrit de la Fiscalia. Per tant s'ha decretat una nova ordre de presó, diferent de la condemnada pel TEDH, sobre Kavala. Ni ha sortit de la presó.

En un segon moviment, ahir, la magistratura turca va iniciar una investigació contra els tres jutges que van acceptar la decisió del TEDH i van decretar la llibertat de Kavala: Galip Mehmet Perk,  Ahmet Tarık Çiftçioğlu i Talip Ergen seran investigats per possible prevaricació.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada