dimarts, 17 de novembre del 2020

Els turcs talen 280.000 oliveres d'Efrîn i venen les olives i oli a empreses com Mercadona

El portaveu de l'Associació de Drets Humans d'Efrîn, Ibrahim Shêkho, va dir que les forces d'ocupació jihadistes turques van talar 280.000 oliveres i van cremar més de 20.000. Shêkho va anunciar que mercenaris jihadistes controlats per Turquia havien apoderat d'oliveres. L'Observatori sirià dels drets humans (OSDH) va informar que l'invasor turc havia saquejat dipòsits d'oli d'oliva, que després van ser introduïts de contraban.

Els comerciants van dir que lluitaven per trobar petroli al mercat, ja que l’Estat turc no permetia vendre els productes d’Efrîn a Síria, mentre que el petroli produït a la regió es venia a mercats estrangers amb etiquetes turques.

Ibrahim Shêkho va assenyalar que durant la temporada de collita del 2018, 70.000 tones d’oli d’oliva Efrîn van ser envasades a Turquia i venudes als països europeus per l’estat ocupant. El diari espanyol Publico va publicar un informe que confirmava les declaracions de Shêkho segons les quals l'estat turc feia contraban dels olis d'oliva traïts d'Efrîn en mercats estrangers, després d'haver-los estampat com a "productes turcs". Shêkho va afegir que una empresa anomenada "Kerim Kurdi" treballava a Efrîn amb el servei secret turc i portava oli d'oliva a Turquia amb el nom d'empreses shell. Va dir que els comerciants havien de pagar impostos molt elevats als contrabandistes per poder comprar i vendre olives Efrîn al mercat sirià.

Segons la informació disponible, dels aproximadament 18 milions d’oliveres a Efrîn, centenars de milers d’arbres han estat talats o cremats des de l’ocupació de la zona pel règim d’Erdogan. La resta van ser confiscades per les forces d’ocupació.

L'estat espanyol, primer productor mundial, el destí prioritari per blanquejar l'oli robat

El diari Hurriyet ha desvelat que les 600 tones a les que es va referir Pekdemirli són, com a mínim 5.000. Pekdemirli va mentir deliberadament per minimitzar l'impacte que el robatori provocarà sobre els productors de la pròpia Turquia que veuran baixar brutalment els preus en entrar, al mercat, una xifra tan alta de producte robat. El mateix diari afirma que l'oli es produeix explotant les instal·lacions al propi Kurdistan de Síria, també segrestades pels mercenaris, d'allà entra des de Jinderes (Kurduistan de Síria) cap a Hatay (Turquía),i després arriben a Bakíroğlu, l'epicentre de la xarxa de comercialització mitjançant l'empresa Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği i una xarxa opaca. Allà es barreja amb oli turc i, per tant, es perd la pista de la seva procedència. A part d'Alemanya, on empresaris turcs mantenen una potent xarxa de distribució, el destí on tot apunta és el corrupte estat espanyol: diverses empreses espanyoles com DCoop van ser sancionades l'any passat per vendre oli del Marroc als Estats Units com si fos espanyol. L'estat espanyol posseeix la major producció del món i és més difícil controlar el frau que en altres estats.

Les sospitoses rebaixes d'oli d'oliva de Mercadona dels de 2018

Bona part de les importacions de la Mediterrània entren per València, on es troba el port de referència on hauria de concentrar la seva investigació la policia duanera. I a València hi ha el distribuïdor Mercadona que, curiosament, ha desplomat el preu dels seus productes d'oli d'oliva. El febrer el preu/litre d'oli d'oliva verge era de 4,25 € i el novembre va reduir-se un 8 % fins a 3,90 €. La resta d'oli també ha baixat un 6,5 % de sobte passant de 3,85 € a 3,60 €. En pocs mesos Mercadona ha passat de vendre l'oli d'oliva més car de l'estat espanyol a tenir el preu més barat. Les rebaixes, substancials, que ha fet Mercadona amb l'oli d'oliva no es sostenen sobre cap base raonable excepte l'espoli d'Efrîn: El preu de la garrafa d'oli d'oliva verge extra de Mercadona de tres litres ha estat rebaixada a 10,65 euros, la de verge extra 11,07 euros i la d'oli suau (tap vermell) a 10,50 euros. Les garrafes de cinc litres gust intens també van ser rebaixades fins als 14,95 euros i les de tres litres es van reduir fins als 10,95 euros... un 26,75 % de rebaixa! Com reconeix Olimerca l'oli d'oliva s'ha convertit el 2018 en el "producte reclam" dels supermercats Mercadona. El ministre d'agricultura espanyol, l'andalús Luís Planas s'ha negat a aclarir els motius d'aquestes rebaixes arran de preguntes de The Telegraph.


Sobre el saqueig turc a Efrîn d'oli i olives

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada