dissabte, 28 de novembre del 2020

El ministre de l'interior turc reconeix implícitament que van llençar 2 kurds des d'un helicòpter acusant-los d'ajudar el PKK

El ministre de l'Interior de Turquia, Süleyman Soylu, ha reconegut que els vilatans kurds Servet Turgut i Osman Şiban foren torturats per les forces de seguretat turques el setembre abans que Turgut morís de les seves ferides. Ho ha raonat amb l'acusació de que havien ajudat els membres del Partiya Karkerên Kurdistan (Partit dels Treballadors del Kurdistan, PKK).

Durant una reunió del Parlament de la Comissió de Pressupostos del 2021 dijous, Soylu va respondre a les denúncies segons les quals Turgut i Şiban van ser colpejats i llençats d’un helicòpter per soldats turcs, un mètode de tortura a Turquia dels anys noranta quan els kurds van ser víctimes d’una violència extraordinària. Turgut va ser trobat en un lloc on les forces de seguretat turques realitzaven una operació contra el PKK, el ministre va afegir: "Va tenir lloc una persecució i ell [Turgut], lleugerament maltractat quan el van capturar [els soldats], va dir Osman Şiban va ser qui ajudava i incitava aquelles persones [el PKK]. Els soldats també van agafar Osman Şiban, propietari de la casa on va ser capturat Turgut, i els va fer pujar a un helicòpter. Finalment, tots van arribar a un lloc en un helicòpter. I si va passar alguna cosa després, sigui quin sigui, ho revelarem mitjançant investigacions administratives i judicials en curs. Tanmateix, heu de saber que, en aquell moment, aquells soldats acabaven de perdre el comandant que va ser assassinat per un terrorista ", va afirmar el ministre d'Erdogan.

A més, va dir que evita jutjar un cas en què els vilatans en qüestió eren "membres de la milícia i, evidentment, els ajudaven i incitaven". Els dos vilatans, que van ser detinguts en el marc d’una operació realitzada per les forces de seguretat turques al districte de Van Çatak l’11 de setembre, van ser trobats per les seves famílies en un hospital amb ferides greus dos dies després. Turgut va morir a a l'hospital el 30 de setembre, mentre que Şiban va rebre l'alta el 20 de setembre.

Tot i que els informes inicials sobre ells van citar un informe mèdic que explicava la raó del seu ingrés a l'hospital com una "caiguda des de l'altura", Şiban, que havia patit una pèrdua parcial de memòria a causa de les ferides, va dir que ell i Turgut van ser colpejats violentament pels soldats turcs tant a l'helicòpter com després de ser expulsats, quan van ser introduïts com a "terroristes".

Segons un informe redactat pel diputat independent i periodista d’investigació Ahmet Şık, els vilatans van ser llençats de l’helicòpter només després d’aterrar, però els gendarmes, que els van portar a dos hospitals separats, van dir als metges que Turgut i Şiban eren terroristes que els havia atacat i després va saltar d’un helicòpter quan els transportaven després de la detenció. L'oficina del governador de Van havia negat les tortures en un comunicat el 21 de setembre, dient que els vilatans van ser hospitalitzats després de caure d'un penya-segat mentre fugien de les forces de seguretat malgrat l'ordre de detenció.

Osman Şiban ha aconseguit sobreviure però el seu company va ser assassinat pel llençament0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada