dimecres, 25 de novembre del 2020

L'ex presa política kurda Zehra Dogan premiada a l'estat italià

 


La premiada periodista i artista kurda Zehra Doğan ha estat guardonada amb el recentment creat premi Carol Rama per la seva obra artística, que inclou un premi en metàl·lic de 5.000 euros.

“No havia presentat cap concurs per a l'últim premi i no en tenia coneixement. Però recentment he estat activa en la meva experiència artística a Europa i als Estats Units. Carol Rama va ser una dona d’èxit ... Ha estat contrària al patriarcat i a l’opressió estatal. Per a mi guanyar aquest premi [en] el seu nom ha estat un honor, i m'ha fet feliç. M'agradaria continuar i avançar en el meu viatge per conèixer-me a mi mateixa i l'art m'ajuda amb aquest propòsit". Va afegir que no "cercava" obtenir "més premis, tot i que se m'han concedit molts després del meu empresonament a Turquia. Especialment, els premis patrocinats pel màrqueting estatal no m'interessen gens. Els premis que he rebut han estat diferents; són de cercles que tenen una postura clara contra el sistema i la guerra ".

El premi rep el nom de l’artista autodidacta italiana Carol Rama, les pintures del qual tracten temes de sexualitat i formes corporals. El premi s’atribueix a “l’artista que encarna, mitjançant la investigació i el treball, l’ideal de la creativitat femenina no convencional i la llibertat artística que Carol va promulgar i transmetre amb les seves obres i personalitat”.

El jurat va atorgar per unanimitat la primera edició del premi Carol Rama de la Fondazione Sardi per l’Arte a Zehra Doğan. A més, el jurat va assenyalar que ambdues artistes tenien una "ressonància entre els enfocaments dels artistes, sobretot en la seva apropiació estratègica de materials trobats del seu entorn més proper. Tinc la sort d'haver obert camí malgrat aquests forts obstacles contra el talent i les oportunitats. Però penseu en molts altres que estan limitats per factors externs. Per tot això, m'agradaria mantenir la meva essència natural i recordar d'on vinc ".

Doğan també era periodista de l'agència feminista Jihna, la primera agència de notícies femenines de Turquia, que el govern turc va tancar el 2016. Des que va deixar la presó, Doğan ha fet diverses exposicions a l'estranger i va abandonar Turquia.


Zehra Doğan va ser alliberada de la presó turca l'any passat després de complir gairebé 20 mesos a la presó per un quadre que el govern turc va afirmar que era "propaganda". El Comitè Català de Solidaritat amb el Kurdistan-KurdisCat va dur a terme una campanya d'enviament de cartes a la presó. El mateix descrivia el setge turc a poblacions urbanes kurdes. L’artista va començar a utilitzar materials del seu entorn penitenciari, inclosos els aliments i fins i tot la seva pròpia sang com a pintura i lletres, caixes de llet o diaris com a llenç. La pintora i periodista kurda Zehra Dogan fou condemnada a dos anys, nou mesos i 22 dies de presó per un tribunal turc per crear una pintura representant la destrucció causada per les forces de seguretat turques al districte kurd de Nisêbîn (Nusaybin en turc).

Segons el diari turc Cumhuriyet, el segon Tribunal Penal de Mardin a Turquia ha dictat la condemna perquè Doğan va dibuixar les banderes en els edificis destruïts per les forces turques. No obstant això, segons Artforum, el tribunal va expressar que el fet que Doğan compartís la imatge del seu treball sobre les operacions militars actuals va ser la causa de la seva sentència.

“Em van condemnar a dos anys i deu mesos de presó només perquè he pintat banderes turques en edificis destruïts. No obstant això, [el govern turc] el va causar. Jo només el vaig pintar”, ha dir Doğan en un tweet, ara eliminat, segons ha informat la plataforma de drets humans Turkey Purge.

Les forces d’Erdogan va arrestar Doğan en un cafè a finals de juliol, al·legant que les seves obres d’art van demostrar que estava connectada al Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK). “L’art i les pintures mai no poden utilitzar-se d’aquesta manera”, va dir Asli Pasinli, advocada de Doğan, segons VoiceProject, organització internacional dedicada a la llibertat d’expressió i l’activisme creatiu.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada