divendres, 6 de novembre del 2020

Un diputat kurd de Turquia s'exilia a Grècia arribant-hi en pastera amb acadèmics, membres del PKK i 20 policies

Un membre kurd del parlament de Turquia es trobava entre 65 persones que van arribar en vaixell a la ciutat grega de Katakolo, a la regió occidental d’Ilia, aquesta setmana, segons va informar dijous el Greek City Times. El diputat kurd, que es va negar a donar el seu nom, a parlar amb periodistes o a fer-se fotografiar, va ser descobert per les autoritats gregues mentre realitzaven controls inicials dels sol·licitants d'asil dimarts, va dir el diari, citant un informe de la premsa local Ilia Live.

Entre els passatgers hi havia 20 agents de policia, que van dir a les autoritats gregues que havien estat seguidors de Fethullah Gülen, un clergue islàmic que viu a l'exili autoimposat als Estats Units, i que el govern turc considera responsable d'un cop militar fallit a 15 de juliol de 2016. Altres vaixells del vaixell incloïen deu membres del Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK) proscrit, així com un periodista kurd que Azad va dir que havia passat tres anys a la presó i que no podia tornar a Turquia per por a una persecució continuada. El periodista també va revelar que hi havia acadèmics kurds entre els passatgers del perillós viatge a través del mar Egeu.

El ministeri grec de Migració i Asil va dir que 35 dels passatgers del vaixell eren de Turquia. Vuit dels migrants restants a l’embarcació eren kurds iraquians, possiblement fugint d’un recent esclat de tensions entre la família Barzani que controla la regió kurd semi-autònoma iraquiana i el PKK. Tots ells van dir que havien estat perseguits a Turquia.

Els agents de policia del vaixell no van proporcionar molts detalls sobre ells mateixos. Turquia ha acomiadat uns 150.000 funcionaris públics, entre ells milers d’agents de policia, i ha empresonat 80.000 persones més per càrrecs de terrorisme relacionats amb el cop d’estat des del 2016.

Turquia ha vist com un nombre creixent de dissidents va abandonar el país en els darrers anys, legalment i il·legalment, un fenomen accelerat per l’intent de cop d’estat del 2016 i la posterior repressió del govern contra kurds i activistes d’esquerra.

Els que marxen legalment solen ser joves amb una formació elevada i capaços d’assegurar ofertes de feina o oportunitats d’educació a l’estranger. La caiguda del nivell de vida i la creixent repressió política han estat un factor decisiu per a l’emigració entre els joves del país. Segons l'Institut d'Estadística de Turquia, l'any passat van sortir de Turquia un total de 330.289 persones, un 41% de les quals tenia entre 20 i 34 anys.

Turquia té una de les poblacions de joves més grans d’Europa. Però una enquesta recent realitzada per la Fundació per a la Democràcia Social va trobar que més del 60 per cent dels joves de 15 a 25 anys de Turquia optaven per viure a l'estranger si se'ls donés l'oportunitat.

Molts que no podien marxar legalment, ja sigui per falta d’ocupació o perquè van perdre els documents de viatge a les purgues post-cop, han afrontat el mar Egeu. Entre ells, hi havia l'ex legisladora del Partit Democràtic dels Pobles (HDP), Leyla Birlik, que va fugir a Grècia el 2018, on va sol·licitar asil. Birlik havia estat despullada de la seva immunitat parlamentària el maig del 2016 i arrestada el novembre següent, per ser alliberada amb la prohibició de viatjar a l’estranger l’any següent.

Dos ex legisladors del HDP, Faysal Sarıyıldız i Tuğba Hezer Öztürk, simplement van romandre a Europa, on havien estat fent campanya pels drets kurds, després que es retiressin les seves immunitats parlamentàries a diversos diputats del HDP davant la persecució. Tots dos van ser privats del seu estatus parlamentari el 2017 en absència.

Un periodista turc que va creuar la frontera per demanar asil a Grècia el 2017 va ser retornat a Turquia sense que es valorés el seu recurs i va ser empresonat al seu retorn al país per una condemna per intentar derrocar l’ordre constitucional de Turquia.

A Bulgària, un intel·ligent búlgar va lliurar a les autoritats turques un empresari turc que es va traslladar al país el 2016. Des del fracassat cop d'estat, Bulgària ha tornat a Turquia diverses persones més per mitjans similars; almenys set persones el 2018. Els defensors dels drets humans han acusat Grècia de fer el mateix.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada