dilluns, 21 de febrer del 2022

Roger Waters o Angela Davies demanen la llibertat de Nudem Durak, empresonada a Turquia per cantar en kurd

El músic de Pink Floyd Roger Waters ha exigit l'alliberament de la cantant kurda Nudem Durak, que ha estat empresonada des de 2015 a Turquia per interpretar cançons en la seva llengua materna. Va demanar al president autoritari Recep Tayyip Erdogan que alliberés Durak, que es troba a la presó de Bayburt. "És la nostra germana", va dir el senyor Waters. "Sigui el que penseu del desig de reconeixement dels kurds, és inacceptable que un país amb un gran patrimoni artístic històric com Turquia tracti els artistes així".  Durak va ser empresonada per "pertinença a una organització terrorista" i "difusió de propaganda terrorista" després de cantar en un esdeveniment per commemorar Newroz, l'any nou kurd. Una campanya global per al seu alliberament compta amb el suport de Waters i d'altres, inclosos els seus companys músics i la veterana comunista nord-americana Angela Davis.

Nudem Durak, de 24 anys, és una música que cantava i ensenyava cançons populars kurdes al Centre cultural Mem û Zin, de la ciutat kurda de Cizre. Les formes verbals en passat no són cap errada. Ja no pot cantar ni ensenyar. Turquia així ho ha decidit. Durak no estava involucrada en cap acció política però el 22 d'abril va ser detinguda. Ja ha estat jutjada i condemnada a 10 anys i mig de presó per un tribunal turc.

Actualment la jove és a la presó de Mardin en una cel·la de tipus E (no són les més dures del règim turc ni impliquen isolament). Només té 10 minuts d'accés al telèfon a la setmana i no pot escoltar música. Ha estat condemnada per "promoure propaganda kurda mitjançant l'ensenyament de cançons populars a grups de músics joves". La guitarra acústica de Durak va ser trencada pels guàrdies durant una inspecció cel·lular el 2017. Waters ha enviat la seva guitarra acústica Black Martin, signada per llegendes del rock com Peter Gabriel, Robert Plant, Pete Townsend, Noel Gallagher i Mark Knopfler, a Durak per destacar la seva difícil situació. "Tenim l'absoluta responsabilitat de donar suport a ella i als centenars de milers d'altres persones que continuen patint el seu destí amb una falsa presó a tot el món, sobretot als Estats Units i al Regne Unit", va dir.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada