diumenge, 13 de febrer del 2022

"Els grups armats de l'Exèrcit Nacional Síria Lliure són bandes armades i lladres"

Una organització de drets humans a Efrîn (Kurdistan de Síria) que treballa per documentar les violacions a la regió kurda d'Efrîn va informar que el ciutadà kurd Ma'mo Ma'mo, de 85 anys, acompanyat dels seus fills, del poble de Chobana a la ciutat de Rajo, ha estat sotmès durant els dos darrers dies a robatoris. Els lladres són paramilitars armats per part d'un grup  afiliat a la milícia Hamzat "Exèrcit Nacional Sirià Lliure" en coordinació amb els membres de la milícia que controlen el poble, el Majed Corps, liderat pel Abu al-Walid. Els elements pro turcs, per la força de les armes, van robar joies d'or d'uns 150 grams de pes, i els va colpejar amb cops i puntades, i els va amenaçar de mort. La mateix persona va ser sotmesa a un robatori a mà armada durant l'any 2018 per part de membres de l'Exèrcit Nacional Lliure de Síria i va robar una quantitat de diners estimada en prop de mig milió de lliures sirianes. L'organització també va dir que un grup de lladres armats no identificats la nit del diumenge 12/12/2021 va tallar aproximadament 70 oliveres del camp propietat del musulmà Sheikho Kuto del poble de Semala d'Al-Midaniyat - ciutat de Rakho amb finalitats comercials. i venent-los com a llenya per uns centenars de dòlars, tenint en compte que l'edat dels arbres s'estima en uns 40-50 anys de producció. L'agència ARK ha afirmat arran dels fets: "Els grups armats de l'Exèrcit Nacional Lliure de Síria són bandes armades i lladres". Es dona la circumstància que ARK és impulsada pel Consell Nacional Kurd de Síria o Encûmena Niştimanî ya Kurdî li Sûriyê (ENKS)‎, fundat el 26 d'octubre de 2011 i el partit PDK-S. Ambdues organitzacions són crítiques amb el model hegemònic a Rojava (Kurdistan de Síria). Les promou el govern de l'Iraq, aliat a Turquia, que és qui finança l'Exèrcit Nacional Lliure de Síria.

L'ENKS va fundar-se el 26 d'octubre de 2011 al Kurdistan iraquià. El juliol de 2016 es va retirar de la plataforma filo turca de l'oposició siriana de la que formava part denunciant-ne el seu caràcter masclista i el seu xovinisme àrab. Mesos abans l'Aliança Nacional Kurda, també opositora, havia trencat amb el propi ENKS. L'Aliança és encapçalada pel Partit d'Esquerra Kurda (Comitè Central). Aquesta formació és una de les escissions del Partit d'Esquerra Kurd fundat l'any 1977 per Mohammed Mousa i una de les formacions polítiques que va lluitar en la clandestinitat per l'autonomia del Kurdistan i la democratització de Síria front el règim autoritari dels Assad. La facció de Gado, que va viure a l'exili a l'Iraq davant la persecució dels Assad, és la més propera al Partit de la Unió Democràtica (PYD), el principal dels partits kurds de Rojava. 

Per a saber-ne més sobre l'ENKS:

- Quatre atacs contra seus de partits kurds de Rojava de l'ENKS

L'ENKS canvia d'opinió i accepta obrir seus a Rojava

- L'ENKS es nega a obrir seus a Rojava malgrat l'alliberament dels seus presos 

- L'autogovern del Nord de Síria autoritza l'obertura d'oficines de l'ENKS 

- Consell Nacional dels Kurds de Síria: "Volem una Síria federal i democràtica on els kurds siguin reconeguts com la segona nacionalitat més gran" 

- Els principals partits kurds de Síria expressen el seu suport al referèndum del Kurdistan iraquià 

- Atacada una concentració d'opositors al PYD i dues seus de partits a Qamişlo  

- ENKS denuncia a Qamişlo detencions dels seus membres 

- Vaga de fam de l'ENKS contra el PYD a Rojava 

- Detencions de membres de l'ENKS a Rojava 

- ENKS es retira de l'oposició siriana davant el seu manifest masclisme i xovinisme àrab 

- Acord de Duhok entre les faccions kurdes de Síria

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada