divendres, 26 d’agost del 2016

Detencions de membres de l'ENKS a Rojava

El Consell Nacional Kurd de Síria (ENKS, Encûmana Nistimanî ya Kurdî li Sûriyê) ha denunciat el que considera persecució política contra els dissidents per part del Partiya Yekîtiya Democrat (Partit de la Unió Democràtica, PYD).

L'ENKS és membre de la Coalició Nacional de Forces de l'Oposició i la Revolució Siriana un conglomerat de grups satèl·lits de Turquia. Se'l considera proper al govern kurd de l'Iraq encapçalat per Masud Barzani. Erdogan va convocar a Barzani el dia 23 d'agost i aquest va visitar Ankara just abans de la intervenció turca a Síria.

L'ENKS* denuncia que l'onada repressiva va començar el 13 d'agost quen les forces de seguretat de Rojava van detenir el president del Kurdish Union Party in Syria (Yekîtî), Ibrahim Biro. En poques hores el president de l'ENKS fou deportat al Kurdistan iraquià i advertit de que no podia continuar actuant a Rojava doncs feia una tasca de quintacolumnista col·laborant amb l'enemic.

Dos dies deprés, el 15 d'agost quan les forces de seguretat Asayiș van detenir un petit grup de militants del Kurdish Union Party in Syria (Yekîtî) and the Kurdistan Democratic Party Syria (KDP-S) a al-Qamishli and Amudê. Els fets van passar després d'un funeral que el KDP-S va organitzar un funeral per Habib Qadri, un peshmerga originari de Rojava que havia mort al Kurdistan iraquià. Militants del PYD que van protestar contra la mobilització foren detinguts per les Asayiș a qui, paradoxalment, l'ENKS acusen d'estar al servei del PYD.

Després de les detencions, l'ENKS va convocar protestes als carrers d'al-Qamishli, Amudê, al-Malikiyah (Dêrik) i al-Mabada (Girkê Legê) el dia 16. Arran d'aquestes van ser alliberats quatre miltants del partit Yekîtî d'Amudê.

Els membres de Yekîtì es van declarar en vaga de fam el dia 21 d'agost. El PYD tem que Turquia forci una intervenció per part del govern kurd de l'Iraq i creu que els membres de l'ENKS estan preparant una cinquena columna per ajudar a aquesta invasió pro turca que seria dirigida pel propi Barzani.

* Després de nombroses divisions, l'ENKS reivindica actualment les següents organitzacions membres:
 1. The Kurdish Union Party in Syria (Yekîtî) – (chairman: Ibrahim Biro)
 2. The Kurdistan Democratic Party – Syria (PDK‑S) – (chairman: Siʿud Mala)
 3. The Kurdish Reform Movement – Syria – (chairman: Faysal Yusuf)
 4. The Kurdish Democratic Equality Party in Syria – (chairman: Niʿmat Dawud)
 5. The Kurdish Democratic Patriotic Party in Syria – (chairman: Tahir Saʿdun Sifuk)
 6. The Kurdish Democratic Party in Syria (el‑Partî) – (chair: vacant)
 7. The Kurdish Democratic Union Party in Syria (Democratic Yekîtî) – (chairman: Kamiran Haj ʿAbdu)
 8. The Kurdish Democratic Left Party in Syria – (chairman: Shalal Gado)
 9. The Kurdistan Left Party – Syria – (chairman: Mahmud Mala)
 10. The Kurdish Future Movement in Syria – (chairman: Siamand Hajo)
 11. The Kurdish Future Movement in Syria – (head of the communication office: Narin Matini)
 12. The Syrian Yazidi Council

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada