dimecres, 24 d’agost del 2016

L'IS es retira de Jarablus i l'entrega a les forces turques

La invasió turca de Síria ha tingut un èxit tant esperat com sorprenent. Pot semblar contradictori però des del dia 20 es va detectar la retirada de l'Estat Islàmic de la ciutat com va anunciar el periodista kurd Jack Shahine. El mateix dia, les Forces Democràtiques de Síria van anunciar que aturaven l'avanç cap a Jarablus.


Els atacs d'Assad al sud, les seves trobades amb el MIT i el replegament de l'IS a Jarablus apuntaven als fets que l'atemptat de Gaziantep, el mateix dia 20 va permetre a Erdogan aparèixer com a víctima. Però curiosamenat les víctimes de l'atemptat no foren del seu partit sinó de l'oposició kurda. Erdogan el va atribuir a l'Estat Islàmic i els mitjans de comunicació ni es van molestar en verificar que l'IS no el va ni reivindicar.

Amb el pretext de l'atemptats "contra una boda turca" deien els mitjans amagant que les víctimes eren kurdes. Erdogan, amb la sang kurda de Gaziantep ha tingut el pretext per envair Síria. Ho ha fet amb un model ja clàssic, usant "proxies" (titelles). Es tracta de suposats opositors sirians trets del front d'Alep i traslladats al de Manbij. I aquest és un dels motius de l'acceptació d'Assad. L'aviació siriana pot bombardejar els tancs turcs, com ha fet recentment contra civils kurds d'Hesekê, però s'ha limitat a fer una nota purament estètica. Erdogan ha retirat els opositors del front d'Alep on, en pocs dies, veurem grans avanços de l'Exèrcit Àrab Sirià (SAA, assadista).

D'aquesta manera un contingent menor, d'enter 1.500 i 5.000 "opositors", amb suport terrestre de tancs (amb la bandera turca), ha expulsat en només 12 hores a l'Estat Islàmic d'un dels seus feus a Síria, Jarablus. A dos quarts de sis els pro turcs han anunciat que ja controlaven el centre de la ciutat i que l'IS s'havia replegat cap a Al Bab. Gairebé sense combats, sense xifres de baixes. Les SDF van haver de lluitar 73 dies per expulsar els islamistes de Manbij. Hom es pregunta per què, si era tant fàcil conquerir Jarablus, les forces turques no van entrar abans a Jarablus que era en mans de l'Estat Islàmic des de juliol de 2013.


En definitiva, davant les derrotes de l'Estat Islàmic contra les forces kurdes i aliats, Erdogan ha decidit entrar directament a Síria. L'Estat Islàmic ja no li és útil. Els kurds l'han trinxat. I el vice president dels EUA, Joe Biden, ha arribat avui, casualment, a fer la corresponent genuflexió a Erdogan. Avui, que fa 500 anys que els turcs otomans van envair Síria a Marj Dabiq. Les casualitats poc que existeixen, les causalitats són habituals.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada