dijous, 11 d’agost del 2016

Declaració de la 10a assemblea del Kongra Gel i la KCK


El consell executiu del Kongra-Gel i el consell de co presidència de la KCK (Confederació de Comunitats del Kurdistan) han fet pública la declaració final de la 10a Assemblea General del Kongra Gel celebrada a zones de la defensa Medya.

La reunió va durar quatre dies, del 7 al 10 d'agost, i hi van assistir 161 delegats/des turcs, àrabs, perses i alemanys a partir de quatre parts del Kurdistan. La reunió va ser testimoni de discussions significatives, la crítica de la pràctica i l'autocrítica. L'eslògan fou "Construïm l'Autonomia Democràtica, assegurem l'alliberament del líder Apo i del poble kurd".

L'assemblea va canviar el sistema presidència al de co-presidència*, aprovat a la 9a Reunió de l'Assemblea General del Kongra Gel, que garanteix la igualtat de representació de gènere a les eleccions, incloent-hi tots els nivells als membres del Consell Executiu de nivell.

El Consell Executiu de la Co-presidència va declarar que sentien especial preocupació per la salut i la seguretat del líder kurd Abdullah Öcalan, víctima d'un aïllament estricte des de fa un any i mig. Així, van remarcar que des de l'intent de cop d'estat del 15 de juliol, és urgent que Apo pugui tenir contacte tant amb els seus advocats com amb els seus familiars, atès que la seva llibertat és un pas vital per a la llibertat dels pobles al Kurdistan, Turquia i Orient Mitjà. Durant aquesta trobada, es va realitzar una crida al poble kurd i als pobles de l'Orient Mitjà i Turquia a lluitar per la llibertat del líder kurd i assegurar així la fraternitat i la llibertat dels pobles de l'Orient Mitjà, a través de la persona de Öcalan. Van ser molt ben rebudes les mostres de solidaritat i les manifestacions del poble kurd per la salut, la seguretat i la llibertat d'Apo, així mateix es va remarcar amb èmfasi la necessitat d'incrementar les protestes i manifestacions, per aconseguir així una major efectivitat com a part de la lluita per la llibertat.


Durant l'Assemblea es va emfatitzar el balanç negatiu durant l'últim segle, sobretot del sistema d'organització territorial i polític col·lapsat i implementat a través de l'acord Sykes Picot. L'esmentat acord tan sols ha provocat caos i sofriment a totes les àrees de la vida política i social. Es va declarar que la tercera guerra mundial està en curs i que els poders internacionals i estats regionals estan prenent part en ella de manera directa i indirecta, mentre que els pobles estan organitzant la seva lluita per poder implementar un estil de vida lliure i democràtic.

Aquesta guerra està centrada al Kurdistan, Turquia, Síria i l'Iraq, i el moviment d'alliberament kurd, liderat per Apo, és l'únic que planteja un punt de vista polític de resolució a llarg termini, a través d'un sistema confederal democràtic, organitzat sobre la base d'una societat democràtica, separada del sistema estatalista i amb forma d'entitats autònomes democràtiques.
La lluita sobre la base del confederalisme democràtic ha de ser estesa a través de tot Kurdistan i Orient Mitjà, com una esperança d'alliberament per a la humanitat. També van donar èmfasi a la necessitat d'establir una aliança democràtica amb els diferents grups i faccions democràtiques d'esquerra, socialistes, organitzacions de dones i organitzacions juvenils, grups ètnics i religiosos oprimits en tota la regió de l'Orient Mitjà. Aquesta aliança conjunta s'ha fet més necessària amb el govern de l'AKP, que va aconseguir ampliar el front nacionalista després de les eleccions del 7 de juny i sobretot després del fallit cop d'estat i que té com a objectiu aixafar totes les forces democràtiques i al poble kurd. L'Assemblea Democràtica va demanar al poble kurd i als pobles de Turquia que s'uneixin a la lluita conjunta per aturar al govern feixista de l'AKP.

Durant l'Assemblea, també van ser avaluats amb detall el procés d'autogovern a Bakur. Els i les assistents a l'Assemblea van saludar la resistència de les forces guerrilleres que van donar suport al projecte d'autonomia en el nivell més alt, jugant un paper històric en la manifestació d'una voluntat invencible.


També es va realitzar una anàlisi de l'evolució de la resistència en Rojava donant especial èmfasi en la històrica resistència de Kobanê, Girê Spi, Tell Hemis, Al Hawl, Shaddadi i Tishreen, així com les operacions per a l'alliberament de Manbij. Tots aquests focus de resistència s'han convertit en la revolució de tot el Nord de Síria. Les comunitats àrabs, kurdes, assíria-siriaques, turcmanas, armènies, alevis, cristianes, yezidi i druses podrien arribar a ser un exemple per a tots els pobles de l'Orient Mitjà en el cas que s'unissin. Els i les assistents van realitzar una salutació a les 12 guerrilles que van organitzar la històrica resistència i van obstaculitzar el genocidi que es va perpetrar en Shengal contra la població yezidi, així com també van evitar els atacs a Bashur i van participar activament en la revolució de Rojava. Van posar en relleu que el sistema d'autogovern autònom implementat en Shengal sobre la base de l'autodefensa, serà un exemple per a la democratització de Bashur (Kurdistan de l'Iraq), i que la defensa de l'autonomia de Shengal és un deure de tots els patriotes de Kurdistan.

També es va debatre sobre la situació política i social de Bashur, afirmant que el problema principal és la manca d'una mentalitat democràtica. Aquesta mentalitat reforçarà Bashur en tots els aspectes i jugarà un important paper en la democratització de l'Iraq i Orient Mitjà.


Pel que fa a Rojhilat (Kurdistan de l'Iran), es va assenyalar que el poble kurd podria tenir un paper important en la democratització de l'Iran, a través de l'establiment de relacions estretes amb les forces democràtiques de l'Iran.

L'assemblea posa en relleu la importància de l'alliberament de Mossul de les urpes del IS i la consecució de l'administració democràtica duta a terme pels pobles àrab, kurd, assiri-siríac, turcman i altres grups ètnics i religiosos en base a de la perspectiva de nació democràtica. Sobre aquesta base es va posar èmfasi en la importància d'una lluita conjunta per la forces de Shengal, guerrillers peshmerga, exèrcit iraquià i forces populars àrabs per a l'alliberament de Mossul.

Es va destacar també la importància de la unitat del poble kurd, poble que ha romàs sense estatut durant el segle XX, i la importància d'organitzar un Congrés Nacional per a garantir la unitat kurda. Els assistents van realitzar una crida a tots els cercles kurds perquè compleixin amb les seves responsabilitats per a la realització de l'esmentat Congrés Nacional.

L'Assemblea va emfatitzar la necessitat d'autodefensa, que s'ha convertit en peça essencial per a tots els pobles en resposta a la guerra bruta en curs a l'Orient Mitjà. Van demanar als joves kurds a que s'uneixin a les forces guerrilleres i a les unitats d'autodefensa, principalment en Bakur i Rojava com a part d'una missió històrica. També van instar els joves kurds al fet que no s'uneixin a les files de l'exèrcit turc en la lluita contra els kurds.

En la declaració, cal destacar el paper de les potències internacionals i els estats de la regió en el 100è aniversari de l'acord Sykes Picot, convidant a aquestes potències a que actuïn amb responsabilitat històrica per la pau i l'estabilitat ja que abandonin les polítiques anti kurdes i que juguin un paper que afavoreixi el relleu a un Orient Mitjà democràtic.

El poble kurd, tots els pobles oprimits i els poders democràtics a l'Orient Mitjà van ser cridats a enfortir la unitat sobre la base d'un sistema democràtic autònom per tal d'aconseguir crear el seu propi futur en llibertat i en democràcia.

* Amb Bese Hozat i Cemil Bayik

Versió en llengua anglesa

Versió en llengua espanyola

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada