divendres, 19 d’agost del 2016

YPG: el règim ha desplegat iranians i d'Hesbol·là a Hesekê


Milers de persones de Hesekê (al-Hasakah en àrab) abandonen la ciutat com a refugiats interns cap a Amudê i Qamixlo. Els dos dies de bombardeigs de l'aviació de l'Exèrcit Àrab Sirià (SAA per les seves sigles en anglès) han provocat 15 morts i 25 ferits. Com a mínim els avions d'Àssad han matat quantre infants menors de 8 anys després d'atacar, indiscriminadament, un mercat a la zona del basar d'Hesekê. Van matar set civils.

Les Asayîş han fet retrocedir a les Forces de Defensa Nacional (NDF) al districte d'El Newşe (en àrab Al Nawsha). En canvi, segons el pro governamental Al Masdar, han ocupat el nou hospital i les zones d'Amal i Marsho, situades al centre de la localitat kurda. En aquesta darrera han fet presos 14 membres de les Asayîş. El digital assadista diu que "l'exèrcit encara no ha intervingut plenament en el conflicte" però reconeix que, per primera vegada, l'aviació de Damasc ha bombardejat població civil d'al-Hasakah fins a déu ocasions.

 Segons ANF desenes de militars de l'exèrcit regular s'haurien entregat o fugit de les seves posicions. Uns 33 estarien presos custodiats per les milícies kurdes. Les tropes d'elit assadistes estan destacades a zones com Alep, Deir ez Zor o Idlib. Per exemple les Tiger Forces o les unitats del general de divisió Issam Zahreddine, amb diferència el més eficient dels militars sirians i que sempre ha tractat amb deferència les forces kurdes. Obrir un nou front a Hesekê és una temeritat per part de Damasc que, de facto, manté les seves posicions mercès al suport aeri rus i mercenaris xiïtes arribats del Líban o l'Iran. Per tot plegat les seves millor unitats no són a la zona.

Font: @ArtRosinski

És en aquest marc quan, avui, després de dos dies de bombardeigs aeris, han aparegut a la ciutat militars iranians i del Partit de Déu libanès (Hesbol·là). La seva arribada ha estat rebuda amb incredulitat per part de les milícies kurdes que, fins ara, no havien tingut cap contacte amb aquestes forces ni voluntat de combatre-les. Resulta extremadament inconscient implicar, ja no l'exèrcit sirià o l'aviació sinó combatents externs en l'agressió del Baas contra les milícies kurdes. Inconscient i perillòs. Ni l'Iran ni Hesbol·là són, a priori, adversaris de Rojava. Però si entren en el joc de convertir-se en peons utilitzats per Àssad, a les YPG/J no els quedarà més remei que defensar-se. Com van afirmar ahir: "Per a protegir el poble, anem a estar fermament dempeus contra els assalts i respondrem als qui estan matant la nostra gent". 

 L'aviació del govern sirià ha destruït les cases de la població siriana a Hesekê


Un dels Voluntaris d'YPG que participa a la defensa d'Hesekê

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada