dimarts, 24 de juny del 2014

Ayşe Deniz es passa a la guerrilla del PKK

L'any 2.013 Turquia fou portada als mitjans internacionals per les protestes al Parc Taksim Gezi, a Istambul. Tot va començar quan mig centenar d'ecologistes es van manifestar contra la idea de fer desaparèixer el parc i ser transformat en un centre comercial. Van ser violentament reprimits per la polici a turca amb canons d'aigua i gasos lacrimògens que sovint són utilitzats contra la població civil kurda fet del que els mitjans turcs o internacionals no se'n fan ressò. Els ecologistes es van guanyar l'atenció de les xarxes socials i la societat turca que es va afegir a les manifestacions, sorgint un moviment social i antigovernamental.

Una de les activistes més conegudes d'aquelles protestes va ser la jove Ayşe Deniz Karacagil coneguda com "la noia del mocador vermell". La policia turca va acusar-la de ser socialista pel color del seu mocador. Ja va ser empresonada quatre mesos i sotmesa a interrogacions que la van convertir en una icona. A la presó va ser enviada a una ala plena de presos kurds del PKK. Allà va aprendre la llengua kurda i va decidir unir-se a la lluita kurda. Fou alliberada el passat 7 de febrer.

El passat 20 de juny la mare de l'activista va anunciar que Deniz havia escapat a les muntanyes on s'havia incorporat a les Forces de Defensa Popular (HPG), la milícia guerrillera del Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK). El nom que ha adoptat com a guerrillera és Destan Yörük. La justícia repressiva turca li demanava ara entre 24 i 98 anys de presó per la seva participació a les protestes.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada