dilluns, 16 de juny del 2014

Primers indicis de col·laboració entre YPG i els peshmerges


Davant l'ofensiva islamista sunnita d'ISIS (Islamic State of Iraq and Sham ) contra Mossul les Unitats de Defensa Popular (YPG), principal milícia kurda de Síria, van anunciar la seva disposició a col·laborar amb les tropes regulars kurdes de l'Iraq (conegudes com a peshmerga).

Fins ara les YPG i els peshmerga eren formacions rivals. La primera se la considera afí al turc Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK), liderat per Abdulah Ocalan i en guerra amb Turquia. La segona, tot i ser unes forces armades regulars, és afí a Partit Democràtic del Kurdistan (PDK), liderat per Masud Barzani, president del Kurdistan iraquià i aliat a Turquia. Forces del PDK i peshmerga han arribat a disparar contra població afí les YPG que protestava contra la rasa que pretenia aïllar el Kurdistan iraquià del sirià. Ara dirigents del PDK han reconegut el seu error en no valorar l'immens esforç de les YPG en combatre des de fa més d'un any contra ISIS en solitari i fer-ne un bloqueig.  Ara han començat a col·laborar milicians de les YPG amb peshmerga a la zona fronterera i a les xarxes socials han aparegut fotografies de membres de les dues formacions plegats. Aquest fet ha estat molt celebrat per militants kurds de base que veuen en una aliança PDK-PYD un gran potencia.

Welat Opinion ha informat de que com a mínim ja hi ha hagut una trobada entre les direccions dels Peshmerga i de l'YPG per explorar vies de col·laboració.

Veure:
El govern kurd de l'Iraq contra el govern kurd de Síria

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada