divendres, 13 de gener del 2017

Nadia Murad rep a Barcelona el XXXVII Premi per la Pau

Dimecres 11 de gener, la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, i el president de l'ANUE, Eduard Sagarra, van lliurar el 37è Premi Per la Pau de l’Associació per a les Nacions Unides a Espanya (ANUE) a la Nadia Murad, ambaixadora de bona voluntat de Nacions Unides per la dignitat dels supervivents del tràfic de persones, per la seva campanya mundial de denúncia del genocidi que pateix la comunitat yezidi en mans de Estat Islàmic. Nadia Murad va rebre el passat 13 de desembre a Estrasburg el Premi Sàkharov del Parlament Europeu, juntament amb la també activista kurda Aji-Bashar. .
Nadia Murad (1993) és procedent de Kocho, un poble situat a la província kurda iraquiana de Sinjar, on el 3 d'agost de 2014, l'autoproclamat Estat Islàmic va massacrar a tots els homes de l’aldea i va capturar i esclavitzar a totes les dones i nens. Les dones joves de Kocho, inclosa la Nadia i les seves germanes, van ser segrestades, venudes en diverses ocasions i utilitzades com esclaves sexuals. Finalment ella va aconseguir escapar al novembre de 2014.

Murad, de 23 anys d'edat, viu ara a Alemanya i s'ha dedicat activament a sensibilitzar sobre el patiment de la comunitat yezidi de l'Iraq, una minoria religiosa sotmesa a una campanya genocida per militants de l'EI. També lluita per les dones afectades per la campanya de violència sexual del grup terrorista.
"Daesh i els extremistes van entrar el 3 d’agost per acabar amb la presència dels yezidi i ens van donar una opció: convertir-nos a l'Islam o morir", explicava Nadia Murad a l’hemicicle del Parlament Europeu a Estrasburg quan va rebre a mitjans de desembre el Premi Sàkharov, recordant el dia en què va ser capturada com a esclava sexual i la majoria de la seva família assassinada. "Avui, la meva comunitat s'ha desintegrat", ha afegit demanant el processament internacional dels perpetradors del que ha anomenat un "genocidi".
"El mig milió de yezidi a l'Iraq són els últims membres d'aquesta comunitat a l'Orient Mitjà", afirmava Murad. "Considerem a Europa com un símbol de la humanitat, i Europa realment ho està confirmant avui. Europa ha de continuar sent un model per al món i un model per a la convivència de pobles i cultures", va dir Murad.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada