diumenge, 29 de gener del 2017

Manbij escull el seu govern executiu

Ahir es va formalitzar el nou executiu que governarà la regió de Manbij, Síria, després de l'expulsió de l'Estat Islàmic aquest estiu en una ofensiva de les Forces Democràtiques de Síria (SDF). L'Assemblea Civil de Manbij (Civîna Awarte ya Meclisa Minbic) va triar quinze persones amb equilibri de gènere per a gestionar la ciutat i la seva rodalia. A Manbij s'han reobert forns, s'han establert escoles i s'han acollit persones refugiades. Només 2.000 les dues darreres setmanes arribades des del sud creuant les línies de front.


Entre el 21 de gener de 2014 i el 12 d'agost de 2016 Manbij fou ocupada pels fonamentalistes musulmans de l'Estat Islàmic (Islamic State, IS) que la van sotmetre a un règim de pillatge, terror i destrucció. L'Assemblea Civil va ser declarada a l'exili el 5 d'abril i va preparar la gestió per una eventual derrota de l'IS.

L'Executiu adopta el model del confederalisme democràtic amb una co presidència, quotes de gènere i d'equilibri entre el diferents components ètnics de la zona: àrabs, turcmans i kurds però també un contingent circassià i txetxè, arrelat a la zona des del segle XIX i pel que s'ha implementat l'oficialització de la llengua russa.  "Cal assegurar els drets de tota fe, confessió o grup cultural, i revertir la mentaloitat destructiva dels sistemes basats en la dominació dels uns pels altres"'.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada