dilluns, 2 de gener del 2017

Entrevista completa a Nesrin Abdullah, portaveu de les YPJLa portaveu de les Yekîneyên Parastinê yên Jinê (Unitats de Defensa de Dones, YPJ), Nesrin Abdullah, ha analitzat la situació actual per l'Agència Firat News en la primera entrevista de l'any 2017:

Com a YPJ, com avaluen a la pràctica la guerra en el 2016? En quines les batalles i operacions van participar-hi vostès?

En primer lloc, 2016 va ser un any diferent perquè es van establir algunes formacions i les YPJ van prendre part en aquestes formacions. Abans de 2016, YPG i YPJ duien a terme operacions co-organitzades. Malgrat això, el 2016, les YPJ van participar en noves estructures i operacions com a força de dones.

L'any 2016, hem participat en les operacions Ira del Khabuor, Elin, Cudi, Manbij i Raqqa. Raqqa és operació que continua, i que també vam participar en les ofensives a les regions d'Ashrafiyah, Seken i Shiqeyf d'Alep. YPJ es va unir als esforços a Efrîn. Un batalló YPJ també va participar en les unitats del Jaysh al Thuwar a Shehba i va entrenar-hi a les dones de la zona. YPJ ha dut a terme la seva missió als cantons de Cizirê i Kobanê i va tenir un paper destacat en totes les operacions planificades. Aquestes iniciatives no eren defensives; eren operacions d'alliberament. Atacàvem a les bandes de l'IS (Islamic State) i alliberàvem les terres que ocupaven. Per aquesta raó, 2016 va ser un any diferent.

Hi ha un altre qüestió que va tenir lloc el 2016. La participació d'YPJ en noves formacions va dur a terme una situació única. Les forces que s'havien mobilitzat dins de les SDF no incloïen cap dona. Encara no ho fan, i les YPJ són l'única força de les dones dins de les SDF. Aquesta situació provocava diversos impactes importants.

Els àrabs eren els residents predominants de les zones alliberades. Van quedar impressionats quan van veure que les dones participaven en els assumptes militars i jugaven un paper destacat en els enfrontaments. Això va tenir conseqüències importants. Moltes dones van participar en la formació en les zones alliberades. Dues unitats van completar la formació acadèmica per a la participació de les dones dins de les SDF. Actualment, els preparatius per a l'anunci de l'Acadèmia de Dones Àrabs i el Batalló de Dones Àrabs Lliures estan en marxa. Tot plegat va ser el resultat de les operacions d'alliberament en les que les YPJ van participar en aquest any.

D'altra banda, no hi havia dones dins de les forces que composen les SDF. Els qui hi formen part només estaven lluitant per defensar la seva terra i per alliberar el seu país d'IS. Es van veure afectats quan van veure que les dones van participar en la guerra i van lluitar amb valentia. En certa manera, es va transformar la seva comprensió de la virilitat. Ells vivien en una societat on els homes són vistos com a superior, i van veure a les dones com a inferiors. Es pensaven que les dones només podien fer les tasques de la llar i criar fills. Però la lluita de les YPJ els ha inspirat respecte. Van veure que YPJ no es va retirar o abandonar les seves posicions. Això va inspirar una gran confiança, i ara declaren que s'han vist afectats per la disciplina de la guerra i de la vida, la companyonia i la moral de la milícia YPJ.

Així, 2016 va ser l'any en el que les dones de YPJ visibilitzen el seu color. Això es va dur a terme tant en el terreny social com militar. El nostre moviment va mostrar que la guerra no era més que una lluita per la defensa de la nostra terra, sinó també una lluita per transformar a les persones per tal de crear el "nou ésser humà". 'Quin impacte va tenir, a nivell internacional. la lluita de les YPJ el 2016 ?

La revolució de la dona era l'aspecte més especial i impressionant de la revolució de Rojava o Kurdistan sirià. Les dones van prendre un paper actiu i de lideratge en totes les àrees, incloent-hi la defensa. Conduïda per les dones kurdes, les YPJ va protegir i desenvolupar un impacte i el respecte que s'ha creat a tot el món. És la primera organització de dones de la guerra i la lluita, a tot el món. No hi ha hagut cap força o exèrcit clàssic com nosaltres. Altres poders de fet tenen unitats de la dona, però no hi ha cap organització, que no sigui la YPJ, on les dones tenen el seu propi poder de decisió, voluntat, conferència, congrés i la mobilització social. YPJ ha demostrat això amb la seva formació, i ha desenvolupat la seva lluita i la posició de lideratge al llarg dels anys. Això ens va permetre tenir un gran impacte a nivell internacional.

Liderem amb les nostres vides i filosofia de la guerra la societat del Kurdistan sirià que s'ha transformat significativament amb la filosofia que les YPG i nosaltres compartim. Aquesta transformació no només es va dur a terme a l'interior de la societat kurda, sinó també en altres pobles. Per tant el nostre impacte no és només dins de Síria, sinó també global, el motiu és la participació de les dones en la defensa que no s'havia produït mai en aquest nivell i ha creat un impacte global.

Hem tingut moltes visites de diferents països. Els intel·lectuals, autors i polítics van donar retroalimentació positiva. Vam veure que havíem transformat la seva percepció de les dones. Les YPJ, vam ser convidades a Sud-àfrica. Vam anar allà, ens vam reunir amb el govern, i va participar en conferències i seminaris. Molts comitès van arribar a Rojava i van visitar les YPJ. Tenien discussions amb nosaltres per tal de compartir les nostres experiències. Tots plegat és el resultat de la inspiració creada per les YPJ com a força de defensa de la dona. Moltes dones volen fer ús de les nostres experiències i organitzar les seves pròpies unitats. Molts grups vénen a Kurdistan sirià i volen fer ús de les nostres experiències i capacitació per a aquest fi.

Quins són els resultats de les activitats diplomàtiques que YPJ ha dut a terme l'any 2016?

Per descomptat, hem dut a terme moltes activitats diplomàtiques públiques i privades el 2016. El resultat d'aquests esforços va ser reflectir, fora de Rojava, què havíem obtingut de les nostres pràctiques. Molts documentals, clips promocionals, entrevistes i llibres han estat preparats sobre les YPJ. Crec que així YPJ s'expressarà amb més eficàcia. Tot i això, les nostres visites i interaccions també han tingut un impacte.Quant van créixer les YPJ aquest any, quantitativament? Quin va ser el nivell de participació d'YPJ en zones recentment alliberades?

En realitat, l'esperit internacional va guanyar més força aquest any. Això va tenir efecte entre els pobles locals, especialment entre les dones àrabs. Moltes dones de les zones alliberades recentment van participar en les YPJ. De Shaddadi a Manbij, moltes dones s'han unit a nosaltres. Per aquesta raó, hem establert una acadèmia per als àrabs. Dues unitats de dones àrabs es van formar dins de les SDF amb el suport d'YPJ. Aviat, un àrab Batalló de la Dona es donarà a conèixer. Les dones de les societats kurda i d'altres també s'han unit a les nostres files aquest any.

Com són entrenades les combatents d'YPJ, que impressionen el món i inspiren a les dones,  Com era el seu sistema de formació en l'any 2016?

2016 va ser un any diferent, tant en termes d'oportunitats i de reclutament. YPJ va experimentar, aquest any, la professionalització en l'entrenament. Hem obert desenes d'acadèmies militars, escolars i sobre el terreny i YPJ ha mobilitzat les dones en aquests llocs.

Amb les acadèmies de camp, es va promoure la professionalització en les tàctiques i tècniques de guerra. En els últims anys, YPJ va guanyar molta experiència en el camp de batalla. Estem transformant aquesta experiència en una consciència acadèmica. Centenars de combatents d'YPJ reben formació acadèmica amb aquesta finalitat. Potser per això les dones tenen un paper principal. Els nostres cursos de formació són bilingües; en kurd i àrab.

La nostra formació abasta molts camps que van des de la història a la filosofia, la vida, la personalitat i la història de les dones. Això es deu a que les YPJ no són una força de combat bruta sinó una força de la consciència social, cultural i moral. Les dones es realitzen a si mateixos lliurant aquesta lluita. Una altra conseqüència important de la lluita de les YPJ és que les dones han desenvolupat confiança en si mateixes. Les dones han confiat en els home,s més que en les altres dones, durant massa temps a la nostra geografia. Sobreestimaven els homes, però ara veuen el poder en d'altres dones i no veuen els homes com a superiors.

Les dones confien més en si mateixes amb l'ajuda del nostre entrenament, i prenen un paper més actiu en el desenvolupament de tàctiques i tècniques de guerra. Mobilitzen a la seva intel·ligència de la manera més eficaç i per a aconseguir millors resultats.Hi ha altres forces que s'han entrenat aquest any com les YPJ?


Aquest any, les dones en les zones alliberades es van mobilitzar i van formar les seves pròpies organitzacions. Un dels desenvolupaments més bells d'aquest any va ser la formació de Consell Militar de Dones de Manbij. Per descomptat, YPJ va oferir el seu suport, a l'educació i també logístic, i va participar en l'operació Manbij. Quan es va formar Consell Militar de Dones de Manbij, YPJ va traspassar-li les seves activitats a elles i es va retirar. Tenim una relació de treball amb elles i estem preparades per oferir-hi el nostre suport sempre que ho necessitin.

El Consell Militar de Dones d'Al Bab va constituir-se més tard i vam oferir el nostre suport a elles també. Les dones de Shehba van formar el seu batalló i ens exigien formar-les, i les hi vam oferir el nostre suport. Tenim una relació de treball amb elles també. Les dones àrabs estan en el procés d'establir un Batalló Àrab de Dones i també els hi estem oferint el nostre suport.

 

Quina és la participació de les YPJ a l'operació en curs d'Ira de l'Eufrates?

L'Operació Ira de l'Eufrates es diferencia d'altres campanyes militars. YPJ va anunciar que té un paper principal en aquesta operació perquè Raqqa és el centre ideològic i polític d'IS, el cor de Síria i la capital d'IS. El nostre objectiu en aquesta operació és venjar a totes les dones, sobretot les dones massacrades i venudes per IS i les dones de Raqqa que viuen sota l'ocupació IS. Hem rescatat 601 dones yezidi i milers de dones i nens, a Raqqa, de l'IS fins al moment. Com saben, les condicions hivernals són difícils, però que no hem experimentat cap debilitat moral. Els comandaments i combatents d'YPJ van participar en l'operació de Raqqa i han estat en la primera línia. La portaveu d'aquesta operació és un comandant dona.

Com ja he esmentat, també estem lliurant una batalla intel·lectual. L'alliberament de Raqqa no és com l'alliberament de qualsevol altra ciutat. És també l'alliberament de les mentalitats. Com a dones d'YPJ, el nostre objectiu és un alliberament mental i intel·lectual, així com la fi de l'ocupació IS. La cultura democràtica i la vida fraterna s'ha d'aprofundir perquè no considerem que la guerra sigui només l'alliberament de la terra. També estem lluitant per l'alliberament de les dones i els homes. Si això no succeeix, prevaldrà el sistema patriarcal.

En aquest sentit, l'alliberament de Raqqa és també l'alliberament de la societat. Així és com el YPJ ho veu. Seguirem participant en l'operació amb el mateix entusiasme el 2017 per a poder venjar a totes les dones amb l'alliberament de Raqqa.

Com YPJ, quins són els seus objectius per a 2017?

2017 serà un any definitiu, tant militar com políticament. Fins i tot si no s'arriba a una solució, es crearan les condicions per a una solució. D'altra banda, hi ha la possibilitat que les contradiccions i enfrontaments s'aprofundeixen. No obstant això, YPJ sempre donarà suport a una solució pacífica democràtica. Per a una solució d'aquest tipus tingui lloc, hem de millorar la nostra força. El nostre objectiu és duplicar o triplicar les nostres forces. A YPJ, aquest esperit s'ha convertit en l'esperit de defensa de la nació democràtica.

També ens agradaria professionalitzar les nostres forces per la formació i l'enfortiment de les nostres unitats, per a la creació d'una societat igualitària de gènere que sigui fort no només militarment, sinó també ecològicament. Sabem que tenim aquesta força i les dones lliures i conscients en fan que la societat sigui conscient. Aquest és el nostre objectiu estratègic. Un cop més, seguirem per participar en l'Operació Ira de Eufrates amb el mateix entusiasme i per alliberar totes les dones amb l'alliberament de Raqqa.

Entrevista original: Berîtan Sarya, Ajansa Nûçeyan a Firatê

Traducció; Cristina Torrent, KurdisCat

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada