diumenge, 22 de gener del 2017

Avui fa 71 anys es va proclamar la República de Mahabad


El 22 de gener de 1946, avui fa just 69 anys, es proclamava la República de Mahabad. Fou un estat independent kurd que va existir fins el 15 de desembre de 1946 quan el van enderrocar les tropes d'ocupació iranianes.

Qazi Muhammad proclamà la república del Kurdistan a la ciutat de Mahabad amb els següents objectius:

* L'ús del kurd com el medi d'educació i llengua de l'administració.
* L'elecció d'un consell provincial perquè Kurdistan supervisara matèries estatals i socials.
* Tots els oficials estatals haurien de ser d'origen local.
* Unió i fraternitat amb el poble de l'Azerbaidjan
* L'establiment d'una llei única tant per camperols com per a notables.

La república es va mantenir primer amb suport de soviètic i després unilateralment amb Mustafà Barzani com a ministre de les forces armades que van derrotar l'exèrcit iranià. Va repartir terres dels terratinents i va impulsar hospitals i mesures socials, també va impulsar un desvetllament cultural amb obres de teatre en llengua kurda o escolarització en kurd. Qazi Muhammad fou executat a la forca el 15 de març de 1947 amb dos dels membres del seu govern.Va negar-se a retirar-se, podent haver-ho fet, quan l'exèrcit iranià va apropar-se a Mahabad.
Les Forces Peshmerga del Partit Democràtic del Kurdistan de l'Iran (PDKI) han celebrat a les muntanyes de Qandil l'aniversari. També han emergit imatges de joves kurds vinculats també al PDKI que, de forma clandestina, han commemorat l'efemèride dins de Rojhilat, el Kurdistan de l'Est. Podeu consultar el vídeo de l'acte al perfil de twitter del KurdisCat.


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada