diumenge, 16 d’abril del 2023

La triple nova política electoral del moviment kurd posa a Erdogan contra les cordesEl president islamista turc, Tayyip Erdogan, va continuar la seva retòrica acusatòria contra el líder kurd zaza Selahattin Demirtas i l'Halkların Demokratik Partisi (HDP, Partit Democràtic dels Pobles), i va dir: "Per molt que siguin kurds, nosaltres som turcs". Va continuar les seves acusacions contra el líder kurd empresonat Selahattin Demirtas, l'antic co líder del Partit Democràtic dels Pobles (HDP). En declaracions a la cerimònia d'inauguració de l'Hospital de la ciutat de Kocaeli Erdogan va apuntar a Demirtas, dient: "Aquesta gent va matar 51 germans kurds? També eren kurds. El seu problema no és ser kurd. Jo dic obertament: tant com ells són kurds, nosaltres som turcs". Erdogan es referia a les protestes del 2014 a ciutats de majoria kurda celebrades en solidaritat amb la ciutat kurda de Kobanê l Kurdistan de Síria, assetjada pel grup Estat Islàmic en aquell moment, i els esdeveniments violents que van esclatar el segon i tercer dia de les protestes n'havien deixat 37 persones mortes, la majoria partidaris del HDP. Demirtas, actualment a presó, s'ha enfrontat a una demanda per l'acusació d'instigar a la violència cridant la gent a manifestar-se en solidaritat amb Kobanê.

En resposta a Erdogan, el polític kurd empresonat ha demanat avui als seus seguidors que anessin a votar i li responguin mitjançant els seus vots el dia de les eleccions. "Les amenaces i els insults no eren contra mi, germà meu, sinó contra vosaltres. Si us plau, doneu la resposta a aquestes amenaces i insults posant-los al sobre i llençant-los a les urnes. Aleshores, mirem junts l'estat a la teva cara. Això sí, si té cara."

1) L'enfrontament coincideix amb un doble pas de dansa del moviment nacional kurd. En primer lloc renunciant a presentar-se a les eleccions presidencials i permetent, així, que el seu 10 % passi directament a l'oposició encapçalada pel Cumhuriyet Halk Partisi (CHP, Partit Republicà del Poble). Els sondeigs apunten que aquesta decisió pot provocar la derrota d'Erdogan el proper 14 de maig. Pervin Buldan va anunciar la decisió a finals de març creant un gran neguit entre les files islamistes de l'AKP, Partit de la Justícia i el Desenvolupament

2) En segon lloc el clandestí Partiya Karkerên Kurdistan (Partit dels Treballadors del Kurdistan, PKK) va anunciar que mantindria la seva treva, decretada arran dels recents terratrèmols, fins al procés electoral per a que Erdogan no usi la violència com un pretext per reunir el vot turc al seu voltant. 

3) Finalment l'HDP ha desaparegut de l'escenari públic. En un canvi de fesonomia l'HDP ha decidit que es presenta al parlament (no a les presidencials) sota la marca del Partit d'Esquerra Verda (Yeşil Sol Parti) per eludir el seu potencial tancament, un pla que el seu co líder va dir que s'havia anat elaborant des que el cas es va presentar al Tribunal Constitucional a mitjans de 2021. L'HDP afronta una il·legalització i els tribunals turcs van rebutjar la petició del partit de posposar la defensa oral fins després de les eleccions a partir de la data actual. El co líder Mithat Sancar va dir que els candidats de l'HDP pel parlament es presentaran sota el Partit d'Esquerra Verda per evitar el possible tancament abans de les eleccions. "No podríem deixar aquest procés a mercè del govern, a iniciativa del tribunal", va dir. El Yeşil Sol Parti (YSP) ha estat recentment adoptat amb un emblema similar a l'HDP i ha començat a obrir seus com bolets les darreres setmanes.

Yeşil Sol Parti
 

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada