dimarts, 25 d’abril del 2023

L'alcaldessa feminista kurda Ayşe Gökkan condemnada a més de 22 anys de presó

Un tribunal turc d'apel·lació d'Amed (en turc) Diyarbakir va condemnar l'exalcaldessa kurda Ayşe Gökkan a més de 22 anys de presó, mantenint en gran part la sentència dictada en primera instància.

Ayşe Gökkan acaba de ser condemnada en apel·lació a més de dues dècades de presó. El Tribunal d'Apel·lació de Diyarbakir va confirmar dimecres la sentència de primera instància. Gökkan havia estat condemnat l'octubre del 2021 a una draconiana pena de presó de 30 anys per un tribunal penal d'Amed.
La condemna consta de diverses condemnes combinades: dotze anys per “lideratge” del Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK), set anys i mig per “pertànyer” a aquesta mateixa organització i tres anys per propaganda a favor del PKK. En total, la senyora Gökkan, que fins a la seva detenció era portaveu del moviment de dones kurdes "Tevgera Jinên Azad" (TJA, Moviment de Dones Lliures), va ser condemnada en apel·lació a 22,5 anys de presó.


Periodista, alcaldessa i activista feminista

Nascuda el 1965 a Suruç (Pirsûs), a la província d'Urfa, Ayşe Gökkan va estudiar periodisme. El 2009 va ser escollida alcaldessa de la ciutat kurda de Nusaybin (Nisêbîn en kurd) amb el 83% dels vots. Durant la seva carrera política, va ser detinguda més de 80 vegades per la policia turca i va fer diverses estades a la presó. Quan va ser detinguda per última vegada l'octubre del 2021, l'activista kurda estava sent processada en més de 200 casos, la majoria per "terrorisme". La majoria d'aquestes demandes es van iniciar durant el seu mandat com a alcalde.

Escollida portaveu del TJA el febrer de 2020 va ser condemnada el mateix any a divuit mesos de presó per un jutjat de Mardin, per haver-se manifestat en una zona militar prohibida i haver causat danys materials. Els fets en qüestió es remunten a l'octubre del 2013: l'aleshores alcaldessa de Nisêbîn havia protestat contra la construcció d'un mur a la frontera amb Síria, fent una vaga de fam prop de la línia fronterera. Aleshores, el lloc d'actuació va ser classificat com a parc i només va ser declarat zona militar prohibida un cop acabada la muralla.

L'activista kurda també ha estat criticada per la seva implicació en l'associació de dones Rosa, que té com a objectiu lluitar contra la violència patriarcal. A més, se l'acusa d'haver participat en una manifestació amb motiu del moviment de vaga de fam iniciat per l'exdiputada kurda Leyla Güven per trencar l'aïllament imposat al líder kurd Abdullah Öçalan.


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada