dimarts, 1 de març de 2016

Imatges de la destrucció a Cizîr i Sur després de 3 mesos de setge turcLes fotografies que encapçalen aquest article són de la ciutat kurda de Cizîr (en turc Cizre). Víctima del setge de l'exèrcit turc des de fa 79 dies. Va començar el 14 de desembre de 2015. Avui el govern d'Ankara ha decidit "suavitzar" la brutal repressió a la vila kurda de manera que el toc de queda, a partir del 2 de març, serà  entre dos quarts de vuit del vespre i les cinc de la matinada. A Cizîr com a mínim, han mort 168 persones, moltes d'elles cremades vives. Entre les víctimes mortals ahir es va confirmar la mort del co president de l'Assemblea Popular de Cizîr, Mehmet Tunç i del seu germà.

També avui a Silopi el toc de queda ha estat reduït de manera que començarà a dos quarts de vuit del vespre enlloc de les sis com fins ara. D'aquesta manera es podrà recuperar part de la vida diària bloquejada ara mateix per les forces repressives turques que disparen a tothom que surt al carrer i han tallat l'aigua i la llum.

La població que més està resistint, i que més està patint, l'estat de setge és Sur, prop de la capital del Kurdistan de Turquia, Amed. Dimecres farà 90 dies (es va declarar el 2 de desembre de 2015) i l'exèrcit ha estat inflexible en deixar passar ningú cap a Sur malgrat les mostres protestes. Les imatges inferiors corresponen a aquesta població que està essent, literalment, arrasada. La població s'amaga als soterranis. Els co presidents del partit parlamentari HDP, Figen Yüksekdağ i Selahattin Demirta, han fet una crida a la comunitat internacional (ONU, OSCE, Parlament Europeu, Comissió Europea...) per a que deixin de tancar els ulls al ghetto de Varsòvia del segle XXI. A Sur, com a mínim, han estat assassinades 24 persones per la policia turca.
0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada