dimarts, 1 de març del 2016

El PAK commemora els 37 anys de la mort de Mistefa Barzani


Una delegació del Partîya Azadîya Kurdistanê (PAK), del Kurdistan de Turquia, ha retut un homenatge a les tombes del líder kurd Mistefa Barzani i el seu fill Idris. Avui fa 37 anys que el cabdill kurd, heroi de guerra contra l'exèrcit iraquià i l'iranià va finir. Mistefa Barzani és considerada la més prominent figura política kurda del segls XX i va protagonitzar la resistència aramda kurda contra l'artificial Iraq, creat pel Regne Unit, entre 1931 i 1942. Posteriorment va escapar amb centenars de peshmerga al Kurdistan de l'Iran on fou ministre de defensa de l'estat independent kurd conegut com a República de Mahabad. Quan aquesta va caure va protagonitzar una heròica llarga marxa fins a l'URSS on Stalin el va acollir conjuntament amb centenars de combatents kurds. El dirigent georgià va concedir la ciutadania i graus militars als peshmerga i va ajudar-los a escriure la seva llengua.

Arran del cop d'estat de l'Iraq de 1958 va retornar al Kurdistan i va liderar la lluita per l'autogovern enfrontant-se i negociant alhora amb les autoritats iraquianes. Va ser llavors quan va liderar amb molta eficàcia la milícia peshmerga i es va convertir en un mite provocant clares derrotes a l'exèrcit ocupant. Va morir als Estats Units on era tractat d'una malaltia. El seu cos fou repatriat al Kurdistan l'any 1993. El seu fill Masud Barzani, qui va créixer a les muntanyes amb la guerrilla kurda, n'és l'actual president del Kurdistan iraquià.

El Komîteya Bireveberîya Navendî (KBN, Comitè Executiu Central) del PAK ha volgut  retre un homenatge a Barzani i ha destacat la bona acollida que la seva delegació, procedent del Kurdistan turc, ha rebut al Kurdistan iraquià incidint que Mistefa Barzani "va alçar la bandera de la llibertat".

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada