dilluns, 28 de maig del 2018

'Diccionari Nawbahar': Publicat un diccionari kurd amb 93.000 entrades

El Centre de Recerca de la Kurdologia de la Universitat de Sanandaj (Rojhilat) ha publicat un diccionari kurd-persa que es considera un dels més complets d'aquest tipus. "El primer diccionari kurd - persa] va ser publicat fa 330 anys sota el nom de 'Diccionari Nawbahar' d'Ahmadi Xani. Van passar 140 anys perquè el segon diccionari kurd fos publicat pel Sheikh Marf Nodi, va dir Bakhtiar Sajadi, director d'estudis kurds de la Universitat de Sanandaj.

Els quatre volums del diccionari kurd a persa i persa a kurd tenen 93.000 termes de vocabulari. El director Majid Rouhani va treballar durant 10 deu anys per completar-lo. Segons Sajadi, des de 1900 s'han publicat més de 100 diccionaris kurds, però la majoria són diccionaris monolingües per noms i conceptes, una vintena d'ells són bilingües, am obres de renom com 'Hambana Borina' i 'Hazhar Mukryani'.

El Centre d'Investigació per a la Kurdologia de la Universitat de Sanandaj a l'Iran es va establir l'any 2000. Ha publicat 35 llibres sobre cultura, literatura i història kurdes. Els estudiants del Kurdistan iranià tenen l'opció de triar kurd com a part del seu curs acadèmic i universitari després de la decisió d'incloure el llenguatge com a electiu a les escoles de les regions ètnicament kurdes de l'Iran occidental. El kurd és una llengua cosina del persa, la llengua oficial a l'Iran.


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada