dilluns, 14 de maig del 2018

Turquia prohibeix 9 llibres sobre la nació kurda incloent-hi sobre els religiosos o informes d'HRWLes autoritats turques recentment han prohibit nou llibres traduïts de diversos temes acadèmics sobre la nació kurda. Un tribunal turc local al districte d'Idil de la província kurda de Sirnak considera el contingut dels llibres en contravenció de les lleis antiterroristes i de premsa, citant articles que tracten de "propaganda terrorista". La realitat, però, és ben distinta. els llibres parlen d'una nació proscrita i sotmesa a un genocidi.

L'editor i fundador de l'editor Avesta, Abdullah Keskin, va dir per telèfon que la sentència del tribunal es remunta a setembre de l'any passat. Malgrat això, se li va notificar el divendres i inclou "confiscar, prohibir d'imprimir, distribuir i vendre els llibres".

Entre els llibres es trobava un sobre la fe i les oracions dels yezidis, poemes sagrats i relats religiosos de la tradició yezidi : "Els textos sagrats d'Ezidis tenen res a veure amb el terror, no ho entenc", va dir Keskin perplex. Un altre llibre va ser "El genocidi a l'Iraq, la campanya Anfal contra els kurds", una recopilació dels informes de Human Rights Watch que documenten la política d'extermini del poble dels kurds en els anys vuitanta que va causar la mort de 180.000 persones. "No ho entenc. No hi ha res a entendre. Això és polític, però també més enllà de la política. No volen parlar sobre els kurds pels propis kurds ". Dos altres llibres es relacionats amb el líder kurd Mustafà Barzani i la lluita contra l'Iraq com ara la memòria de viatge de 1964 "Journey Among Brave Men" de la periodista nord-americana Dana Adams Schmidt i "Under the flag of Kurdistan" dels autors Khoshewi Babekr i Pauel Shehtman.


"Otomans, Safàvides i kurds a la batalla de Chaldiran", un estudi de la guerra regional del segle XVI per l'autor kurd Murad Ciwan, "Visió o Realitat: Els kurds en la política dels grans poders" de Borhaneddin Yassin, 1941-1947, "Sobre la curta vida del Kurdistan de Mahabad" i "Sang, creences i butlletes: la gestió del nacionalisme kurd a Turquia, 2007-2009" del investigador nord-americà Robert Olson també resten prohibits.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada