dimecres, 23 de maig del 2018

La lira turca s'ensorra

Nou ensorrament de la lira turca. La moneda de Turquia segueix fortament afeblida a un mes de les eleccions presidencials al país del 24 de juny. Aquest matí, ha seguit amb el seu declivi fins a les 4,8450 unitats per dòlar, després de les advertències de l'agència de qualificació creditícia Standard & Poor 's sobre les finances del país. L'entitat va rebaixar el ràting del deute del país presidit per Recep Tayyip Erdogan fins al graó de BB- (bo escombraries) a inicis de mes, i ara ha donat la veu d'alarma sobre el deteriorament fiscal de Turquia.

La moneda ha perdut un 18% del seu valor en el que va d'any, un 12% del mateix des d'inicis de maig. Contra l'euro, la lira es canvia a més de 5,60 unitats, fortament depreciada per les preocupacions dels inversors sobre els plans d'Erdogan per reforçar el seu control sobre la política monetària. La moneda es dessagna també contra el ien, fins al canvi mai vist de 23 iens per cada lira, enmig de rumors en el mercat que els inversors minoristes japonesos van vendre les seves lires a mesura que les ordres 'stop-loss' es van veure afectades . El ien tendeix a augmentar en temps de turbulència en els mercats, ja que el Japó és major creditor del món i els operadors tendeixen a assumir que els inversors japonesos repatriar fons en temps de crisi.

"La preocupació és que la situació de la balança de pagaments empitjori i que realment comenci a colpejar el creixement, les finances i els bancs", afirmen des de S & P. L'agència de qualificació ha avisat que l'increment dels preus del petroli no està afectant la benzina, de manera que el Govern turc tampoc està obtenint els ingressos esperats. A més, els préstecs en dòlars cada vegada s'encareixen més causa de la caiguda de la moneda.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada