dimarts, 22 de maig del 2018

El Partit del Progrés Yezidi guanya, amb grans acusacions de frau, l'escó reservat a la minoria
La llista ÊPP (Partit del Progrés Yezidi), Taqadum, ha guanyat, de forma sorprenent, l'escó reservat a la comunitat etno-religiosa. L'advocat de Bagdad Saib Khidir, més vinculat a les elits àrabs iraquianes que a la realitat sobre el terreny, representarà els yezidi al parlament. El partit va denunciar el genocidi islamista sobre els yezidi però defensa una proposta secular propera als laics àrabs del Baas. Khidir ha criticat, alhora, els governs kurd, d'Erbil, i, menys, l'iraquià, de Bagdad ja que és un funcionari del govern iraquià i lleial a aquest. Khidir és originari de Bashiqa.

Tot i tenir fort arrelament el Partit Democràtic Yezidi (PÊD), d'Haider Shesho i el Moviment Yezidi per la Reforma i el Progrés d'Haji Kundor, els dos únics íntegrament yezidi, han estat derrotats de forma sorprenent malgrat haver defensat els yezidi a les trinxeres. Els yezidi pro kurds es presentaven en tres llistes separades: Partit Democràtic de la Llibertat Yezidi (PADÊ), proper al PKK kurd, el PDK i l'UPK. Els partidaris de l'aliança amb els àrabs ho feien amb Fatah, promoguda pels xiïtes d'Hashd i el Partit Democràtic Nhaj Al, promogut pel batlle de Nínive, d'Udai Krus.

En nombre de vots el PÊD ha obtingut més vots que cap altre partit, 11.141, Taqadum n'obté 6.294 però el complicat sistema de quotes li permet aconseguir l'escó. El PADÊ, tot i presentar-se per primera vegada, aconsegueix 4.836 i en quart lloc el Moviment Yezidi per la Reforma i el Progrés amb 3.307.

D'aquesta manera els yezidi de Shengal perden la representació que tenien mercès a Vian Dakhil. Les acusacions de frau s'han generalitzat per la manca de correspondència entre la vida social yezidi i els resultats finals. Dakhil, del Partit Democràtic del Kurdistan i que no es presentava, ha reclamat un recompte manual. Segons el PDK, per veu de Kadir Qachagh, ha assegurat que el 75 % dels vots simplement no han estat recomptats. Només 70 de 190 punts electorals han estat recomptats. 

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada