dimarts, 1 de maig del 2018

L'Iran torna a detenir la jove Maryam Shariatmadari per haver-se negat a dur el mocador islàmicMaryam Shariatmadari va ser una de les figures conegudes de la Dokhtaran Khiaban Enghelab (Noies de la Revolució dels Carrers). Aquesta graduada en enginyeria informàtica de 32 anys ha patit, i pateix, la repressió patriarcal islàmica a l'Iran conra les dones que, des de principis de 2018 s'oposen a l'obligació de vestir com decreten els octogenaris clergues xiïtes.

El 21 de febrer estava sobre un transformador a Teheran. S'havia tret l'hijab (mocador islàmic obligatori per a les dones a l'Iran). L'aixecava amb el braç com a mostra d'oposició, pacífica, a la prohibició d'anar sense el mocador. Un policia iranià la va atacar per l'esquena, va caure i es va ferir la cama. L'atac va quedar immortalitzat en una fotografia. Fins a 5.000 policies iranians patrullen pels carrers de Teheran vigilant que totes les dones portin cobert el cabell.

Maryam va ser empresonada de manera preventiva mentre se la va jutjar amb celeritat. Un tribunal revolucionari islàmic va decretar que era culpable de tumults. El segon tribunal penal de Teheran la va condemnar a un any de presó. Va ser tancada a Gharchak, Varamin, fins al 7 de març quan va ser alliberada sota fiança de 50 milions de tomans, uns mil euros.

La Campanya en Defensa dels Presoners Polítics i Civils de l'Iran ha anunciat ara que Maryam i la seva mare, considerada còmplice, han estat detingudes una altra vegada. Va passar el 25 d'abril a Teheran. Des de llavors es desconeix el seu parador.

Font

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada