dimecres, 2 de maig del 2018

Avui fa 35 anys era assassinat Mehmet Karasungur, fundador del PKK i primer comandant de la guerrilla


Avui fa 35 anys moria Mehmet Karasungur, primer comandant de la guerrilla kurda a Turquia, abans i tot de que passés a la lluita armada l'any 1984 com a Artêşa Rizgariya Gelê Kurdistan. Un dels principals cementiris de lluitadors/es kurds/es del Partiya Karkerên Kurdistan (Partit dels Treballadors del Kurdistan, PKK) a les muntanyes Kandil, du, avui el seu nom. També algunes escoles del Kurdistan alliberat. Les Hêzên Parastina Gel (Forces de Defensa Popular, HPG) i Yekîneyên Jinên Azad ên Star (Unitats de Dones Lliures-Ishtar, YJA-Star) són avui el fil roig que continuen la lluita per la que el komutani
Karasungur va vessar la seva sang.

Mehmet Karasungur va néixer el 1947 a Bingöl, Kurdistan del Nord o Bakur. Va treballar com a professor a Colemêrg, entrant a militar al grup d'educadors cooperatius Töb-Der, però va deixar la seva docència el 1978 per dedicar-se plenament a la causa de la llibertat kurda. Mehmet havia estat entre els fundadors del partit, el 27 de novembre de 1978. L'any 1980 va traslladar-se al Líban.

Va marxar va al Kurdistan del Sud (sota ocupació iraquiana) el 1982 per dur a terme estudis d'unitat nacional. Mehmet Karasungur i İbrahim Bilgin, com a principals membres del PKK de l'època, van anar a Kandil per fer de mitjancers els conflictes entre els partits del Kurdistan del Sud el 2 de maig de 1983, el PDK i l'UPK. L'objectiu del militant del PKK era que Abdullah Öcalan abandonés Síria i es traslladés a l'Iraq on creia que era més factible mantenir la base del moviment.  En aquest sentit va ser profètic de la traïció dels Assad. Arran del segon congrés del PKK i com a membre del Comitè Central del PKK va assumir la tasca de formar un Front Nacional i l'Exèrcit Nacional kurd. Era un ferm partidari de la unitat nacional del Kurdistan. La independència del Kurdistan i la creació d'institucions necessàries per al futur eren una tasca prioritària per a ell així com l'establiment de sindicats. Aquesta feina fou avortada, prematurament, en un atac fosc. Ell i Ibrahim Bilgin foren assassinats a Kandil.

La conspiració i l'assassinat de Karasungur i Bingil encara no estan aclarits avui dia. Tot apunta que foren membres de la Unió Patriòtica del Kurdistan els qui el van assassinar per evitar que aprofundís en la seva tasca d'unitat nacional i acords amb el Partit Democràtic del Kurdistan. En tot cas la seva personalitat va ser clau en els anys inicials del partit, la seva moral molt dinàmica, ànima vibrant el rastres profund que va deixar a les persones que va conèixer van fer que el PKK donés un salt endavant a partir de la seva mort. Els qui el van matar no sabien que no l'enterraven sinño plantaven una llavor.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada