dissabte, 15 de maig del 2021

Dia de la Llengua Kurda 2021: 'Mentre la nostra llengua no sigui lliure, la nostra personalitat, pensaments i existència no seran lliures'

Diverses iniciatives commemoren avui el Dia de la Llengua Kurda. La revista Nûbihar va recollir els missatges de kurds de 89 nens de tota la regió i del món i va compartir vídeos a les xarxes socials. Els dialectes kurmanji, dimilkî, sorani i gorani del kurd apareixen al vídeo, en què la mainada diu frases diferents. Els nens diuen: "Existeixo amb la meva llengua, jugo en kurd, la meva llengua és bonica, llegir en kurd és bonic, la nostra llengua és agradable, ens encanta el kurd, la nostra llengua és la nostra existència, els nens llegeixen kurd, no hi ha vida sense llengua, la llengua és cultura, feliç dia de la llengua kurda, avui és el 15 de maig, dia de la llengua kurda ”. La revista Nûbihar va dir que aquest vídeo es va dur a terme per cridar l'atenció sobre la importància que els kurds parlen kurd als seus fills i va emfatitzar que els nens tenen un paper principal en el futur de la llengua.

La llengua kurda deriva de les llengües iranianes nordoccidentals, de la qual hi ha 3 dialectes: el Nord –Kurmanji–, el Central –Sorani– i el Sud –Pehlewani–. El primer és escrit en alfabet llatí mentre que el altres en alfabet perso-àrab. Es calcula que la llengua és parlada per un conjunt d’entre 20 i 30 milions de persones. A més, de forma més reduïda, hi ha un conjunt de llengües (el Zaza-Gorani, un total de sis llengües que també són iranianes nordoccidentals) que són parlades pels kurds.


Els refugiats dels camps de Shebha, al Kurdistan sirià, van gravar un altre vídeo on mostren la seva vinculació a la llengua pròpia. Hi apareixen a les classes als camps on aprenen a escriure i llegir en kurd. Aquests refugiats vivien al cantó d'Efrîn però han estat expulsats el gener de 2018. En aquell moment s'ensenyava la llengua kurda a l'escola i la universitat però ara ha estat substituïda pel turc.

A la part turca l'Halkların Demokratik Partisi (HDP, Partit Democràtic dels Pobles) va cridar l'atenció sobre la importància de protegir la llengua kurda. "Protegir aquest valuós llenguatge és el nostre deure principal i la base de la nostra lluita política. Mentre la nostra llengua no sigui lliure, la nostra personalitat, pensaments i existència no seran lliures. La llengua kurda és com un gran arbre les arrels del qual són profundes. a la història de la humanitat.

L'opressió i l'assimilació de la llengua kurda no ha disminuït al llarg de la història dels kurds, i això és el més cert en aquest segle. Perquè els governants saben molt bé que la manera de destruir una societat és destruir els seus En contra d’aquestes polítiques d’assimilació, exigim que el kurd sigui protegit i reconegut per la Constitució. El kurd hauria de ser la llengua educativa i s’haurien d’eliminar tots els obstacles a les activitats lingüístiques. Feliç dia de la llengua kurda."0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada