dimarts, 4 de maig del 2021

Turquia està assecant el riu Eufrates en un nou crim contra la humanitat practicant l'acaparament amb preses

El nivell de l’aigua a l’Eufrates ha baixa cinc metres mentre Turquia continua retenint l’aigua a Rojava. L'Observatori Sirià de Drets Humans (SOHR) va advertir contra una catàstrofe ambiental que amenaçava la seguretat alimentària a la regió Cizirê i una crisi humanitària que suposa una amenaça per a gairebé dos milions i mig de persones en diferents zones de Raqqa, Hasakah, Deir ez-Zor i Kobanê. El cabal de l'Eufrates ha donat les condicions pel sorgiment de les primeres civilitzacions humanes començant pels sumeris i els accadis i s'ha mantingut durant 6.000 anys fins que l'imperialisme turc l'està matant.

El cabal del riu Eufrates al seu pas per Síria ha baixat fortament els darrers dies, amenaçant la producció agrícola i l'accés a l'electricitat i aigua potable de milions de persones a les províncies de Rojava (Kurdistan de Síria), de Deir ez Zor (est) i Ar Raqqà (nord). El director de Subministrament d'Aigua de Deir a l'Zur, Ziyad al Kazim, ha denunciat que el nivell del riu ha baixat d'uns 500 metres cúbics per segon a només 200 metres cúbics per segon, molt per sota de el límit acordat amb Turquia el 1987 per garantir el funcionament de les turbines elèctriques de la presa de l'Eufrates.

Les autoritats sirianes i kurdes culpen Erdogan de la disminució del cabal d'aquest important riu que flueix per Turquia, Síria i l'Iraq. El Govern iraquià ha condemnat públicament els problemes amb l'abastament d'aigua per la disminució de l'cabal de l'Eufrates i de el Tigris i culpa Turquia d'aquesta situació, ja que Ankara ha posat en marxa diversos projectes d'irrigació i preses.

"El riu Eufrates ha experimentat una disminució significativa del nivell de l'aigua durant els últims dies com a resultat de la confiscació per part del règim turc de grans quantitats d'aigua del riu, el que impedeix que flueixi cap a Síria", va assegurar Kazim.

El nou cabal no és suficient per fer funcionar les turbines en la presa de l'Eufrates i ha afectat el subministrament d'aigua potable i de regadiu a la zona, on també s'estan registrant dificultats en el transport fluvial i el moviment de persones, d'acord amb el director.La situació també suposa un risc per als cultius, especialment per a unes 30.000 hectàrees de camps de blat, i per a la seva transport fins als consumidors a la capital homònima de la regió.

Fins a 124 organitzacions de la societat civil, majoritàriament locals, han recordat en un comunicat conjunt difós per l'agència kurda Anha que més de 4 milions de persones a la regió de Cizirê (Al-Jazira en àrab) depenen "completament" de l'Eufrates per a l'agricultura, indústria , electricitat i aigua potable.

"A la llum de la sequera causada enguany per l'escassetat de pluja, l'acaparament per part de Turquia de les assignacions d'aigua de l'Eufrates per a Síria i l'Iraq tindrà un impacte desastrós en el sosteniment dels residents d'aquestes àrees".

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada