dimecres, 25 de maig del 2022

El govern turc cancel·la els concerts de 4 artistes kurds (Aynur Doğan, Metin Kemal Kahraman, Apolas Lermi i Niyazi Koyuncu)

El govern de l'AKP*-MHP* continua cancel·lant els concerts i festivals organitzats per artistes kurds i de l'oposició. Després de les actuacions impedides dels artistes kurds Aynur Doğan i Metin Kemal Kahraman, s'han cancel·lat els concerts d'Apolas Lermi i Niyazi Koyuncu de la regió del mar Negre. Apolas Lermi va anunciar al seu compte de xarxes socials que el seu concert que tindrà lloc a la província de Denizli el 29 de maig ha estat cancel·lat pel municipi de Pamukkale de l'AKP, i l'empresa organitzadora ha cancel·lat un segon concert l'11 de juny a Bostancı, Istanbul. "Els concerts s'han cancel·lat a causa de les declaracions i publicacions d'una determinada persona que em va apuntar", va dir Apolas Lermi.


El Municipi de Pendik de l'AKP també ha cancel·lat un concert de Niyazi Koyuncu, organitzat pel Centre d'Educació Pública de Pendik, que tindrà lloc el 25 de maig a la plaça de la platja de Pendik. "Com a justificació de la cancel·lació, el municipi va argumentar que un músic que no comparteixi els 'judicis de valor i opinions' del municipi no hauria de poder actuar a Pendik. Malgrat totes les prohibicions i repressions, continuarem cantant les nostres cançons junts i més fort", va dir Koyuncu, reaccionant a la prohibició.

El 16 de maig, el municipi del districte de Derince a Kocaeli, dirigit per l'AKP, va prohibir un concert de la cantant kurda Aynur Doğan. L'acte, que va ser organitzat per una empresa privada i havia de tenir lloc el 25 de maig a l'amfiteatre de Derince, va ser qualificat d'"inadequat" i prohibit després d'un examen exhaustiu per part de l'administració de la ciutat, ha informat el municipi en un comunicat a Twitter.

Aynur Doğan és un dels cantants més famosos del Kurdistan. Amb la seva extraordinària veu i presència escènica, ha estat durant més de dues dècades una de les més importants ambaixadores del poble kurd als escenaris internacionals. Va portar repetidament la música popular kurda a les llistes de best-sellers internacionals i va fer la seva contribució al fet que la música kurda hagi experimentat un retorn dubitatiu fins i tot a Turquia en els darrers anys, malgrat totes les represàlies i els records traumàtics dels temps en què el patrimoni cultural kurd va ser destruït sistemàticament. a Turquia va ser destituït.

Només un dia després, el 17 de maig, l'oficina del governador de la província de Muş va prohibir un concert de Metin i Kemal Kahraman. Tal com ha explicat el duet d'artistes en un comunicat, només se'ls va informar de la prohibició de l'esdeveniment un dia abans del concert. L'anunci es va fer per telèfon, poc abans de l'hora de tancament de l'autoritat. Com que la decisió escrita només es va poder rebre un dia abans, gairebé no hi havia temps per a una sol·licitud urgent davant el tribunal contra l'ordre de prohibició.

Metin i Kemal Kahraman són de la regió kurd-alevi de Dersim. A principis de la dècada de 1990, van començar a fer enregistraments de camp a la seva terra natal. Van demanar als familiars i coneguts més grans que cantéssin cançons per documentar la tradició de Dersim, que corre el perill de desaparèixer. Aquesta documentació és un treball pioner. Consisteix en música, contes de fades i mites de la cultura de Kirmanckî: aquesta varietat de kurd també s'anomena Zazakî, Dimilkî o Kirdkî. Metin i Kemal Kahraman no només són músics i compositors, sinó també etnomusicòlegs.

D'altra banda, el Consolat de Turquia a Colònia va pressionar la direcció del Filmforum NRW perquè cancel·lés la projecció de la pel·lícula “Dema Dirîreşkan” (Temporada de Blackberry) del director Haşim Aydemir, que es projectarà al teatre Filmforum NRW de Colònia el dia 21 de maig.

L'equip de filmació va reaccionar davant les pressions de l'estat turc amb una declaració escrita, dient: “La por de l'estat turc a l'art és clara. La darrera setmana, Turquia ha cancel·lat concerts d'artistes kurds i ha detingut diversos artistes. El govern de l'AKP-MHP, que vol fer legítima i permanent la seva existència, vol transformar en un delicte tot allò que pot transformar, embellir i fer la vida més habitable. Aquesta situació s'ha convertit en la pràctica habitual de l'estat turc. Com hem vist els darrers dies, l'estat turc està exercint una intensa pressió sobre els artistes kurds. També volen imposar aquestes pràctiques als estats europeus. Condemnem aquest plantejament una vegada més. Creiem que la nostra pel·lícula comptarà amb el suport de tots els amants de l'art. El nostre objectiu, és clar, és ser digne del nostre públic, mostrar coses que potser no saben i crear una mica de sensibilitat".

*AKP, Partit de la Justícia i el Desenvolupament

http://kurdiscat.blogspot.com.es/2015/06/especial-eleccions-qui-es-lakp.html


* Milliyetçi Hareket Partisi (MHP).
http://kurdiscat.blogspot.com.es/2015/06/especial-eleccions-qui-es-lmhp.html0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada