dimecres, 12 d’octubre del 2022

Al Qaida aprofita que els mercenaris pro turcs de Síria s'estaven matant entre ells, avança sobre la regió kurda d'Efrîn i ocupa 24 poblacions en 24 hores


Tot ha començat fa unes 24 hores al vespre del 11 d'octubre amb intensos enfrontaments entre quan terroristes recolzats per Turquia i l'anomenada "facció de Suleiman Shah" van capturar dos pobles d'"Al-Jabhat al-Shamiyah" a la zona de Mabatli a la regió kurda ocupada d'Efrîn. Poc després van iniciar-se enfrontaments violents entre el "Tercer Cos" recolzat per Turquia i Hayat Tahrir al-Sham (Al-Qaeda) a la zona d'al-Basouta, al camp ocupat d'Efrîn, enmig de fortes explosions que sacsejaven la zona. Un comboi militar pertanyent a Hayat Tahrir al-sham (HTS) va ser emboscat prop d'Al-Basouta mentre el "Tercer Cos" recolzat per Turquia anuncia la destrucció de diversos vehicles militars de Hayat Tahrir al-Sham (HTS).

Cap a les 10 del vespre Al Qaeda/Hayat Tahrir al-Sham (HTS) trencava el front quan va capturar el poble de Burj Abdo, enmig d'una gran tensió la zona, Basouta i Ghazawiya. Els mercenaris pro turcs declaraven en alerta les ciutats de Marae i Al Bab. La "Divisió Al-Hamza" recolzada per Turquia atacava la ciutat d'Al-Bab per recuperar el seu quarter general de Jabhat al-Sham. Les mesquites de la ciutat d'Al-Bab  advertien a la divisió d'Al-Hamza que no assaltés la ciutat. De fet els propis mercenaris turcs s'estan matant entre ells:

- Al-Jabhat Al-Shamiya va capturar la seu de la "Divisió Al-Hamza" al poble de Leloh, després dels enfrontaments a la zona

- el "Tercer Cos" amb suport turc controla la seu de la Divisió Hamzah a la ciutat de Ghandoura

- El "moviment Al-Zanki" recolzat pels turcs va prendre el control de la seu i els punts de la divisió "Al-Hamza" als pobles de Gulkan, Kokan, Karziteh, Faqiran, Kojman i Sheikh Abdul Rahman

Ja de matinada Hayat Tahrir al-Sham va capturar Ghazawiyah, Borj Abdalo, Basota, Basofan, Borj Haidar i els voltants del poble de Qarzaihal d'"Al-Jabha Al-Shamiyah" a la regió ocupada d'Efrîn i es preparava per atacar per atacar la ciutat de Jindirês i va desplegar artilleria i morters. Aquest migdia Hayat Tahrir al-Sham (HTS), va arribar als turons del poble de Kurzili, al sud-oest de la ciutat d'Efrîn. Moltes baixes a les files de HTS després d'enfrontar-se amb la Tercera Legió 

 


HTS aprofita la tensió entre els terroristes recolzats per Turquia per avançar ràpidament. A les dues de la tarda Al Qaeda va poder avançar a la ciutat kurda de Jindirês i capturar la meitat de la ciutat, a dos quarts de quatre era ocupada completament pels islamistes. Simultàniament es retirava l'ocupació turca al voltant del poble de Teranda, als afores de la ciutat d'Efrîn, i va replegar els seus membres a la ciutat d'Efrîn. Aquesta era posada en situació de setge a dos quarts de sis de la tarda. Hores d'ara hi ha un tall d'electricitat a tota la ciutat d'Efrîn, Marea, Suran i Akhtarin. Al Qaeda dóna un termini fins a l'hora següent perquè els que es troben a la ciutat d'Afrin es retirin de la ciutat i l'entreguin. De fet ja ha entrat al barri de Turinde.

En menys de 24 hores han estat ocupats 24 pobles i la ciutat de Jindirês. Les baixes van arribar a 22  L'ocupació turca es retira dels afores d'Efrîn cap al centre de la ciutat.

 

 En el gràfic adjunt es pot veure en verd les línies d'aliança entre faccions islamistes pro turques i en vermell les que estan enfrontades en l'actual conflicte.

La Tercera Legió, grup de mercenaris sirians al servei de Turquia, ha obeït aquest migdia del 13 d'octubre les ordres d'Al Qaeda i s'ha retirat de la ciutat d'Efrîn. Al Qaeda/Hayat Tahrir al-Sham (HTS) va donar un ultimàtum i durant la nit hi ha hagut combats però les columnes d'Al Qaeda han acabat entrant sense gairebé combatre. Ara queda saber si tot l'ensorrament de les tropes mercenàries de Turquia ha vingut provocat, a part de les lluites intestines, per si Ankara ha decidit deixar-les de donar suport i apostar per HTS per a posar ordre a la zona o bé ha estat HTS la que unilateralment ha decidit aprofitar els enfrontaments entre faccions sirianes titelles de Turquia. En qualsevol dels dos casos hi per la població autòctona kurda. 

L'entrada d'Al Qaeda a Efrîn:


Arran de l'avanç d'Al Qaeda, la "Brigada Suleiman Shah", ha canviat de bàndol i ha passat a ser aliada amb HTS, s'ha fer càrrec de 13 pobles d'on ha expulsat la "13a divisió", després de la seva retirada total de la zona. HTS ha donat als mercenaris recolzats per Turquia dues hores de temps per retirar-se de tota la regió d'Efrîn a partir de les cinc de la tarda. Mentrestant a la ciutat d'Azaz s'ha cridat a la mobilització general per part de les faccions sirianes afins a Turquia per tal de fer front a Al Qaeda en aquesta ciutat.
 


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada