dissabte, 1 d’octubre del 2022

Reunificació entre el Partit Democràtic del Kurdistan iranià (PDKI) i el Partit Democràtic del Kurdistan-Iran (KDP-I)

Dos partits kurds iranians van anunciar el 21 d'agost que van tornar a unificar-se, després de 16 anys de separació. El Partit Democràtic del Kurdistan iranià (PDKI) i el Partit Democràtic del Kurdistan - Iran (KDP-I) ​​van decidir reunir-se de nou després de llargues negociacions. "Estem contents i orgullosos d'anunciar que les negociacions entre la direcció del KDP i el PDKI finalment han resultat en la unificació de les dues parts", va dir el compte oficial del PDKI en un tuit.

El mateix PDKI es va fundar a la ciutat de Mahabad al Kurdistan iranià (Rojhelat) el 16 d'agost de 1945. El partit ha estat lluitant per l'autonomia kurda dins d'un Iran federal i democràtic.L'Iran havia assassinat en el passat els líders del PDK-I Abdulrahman Ghassemlou i Sadeq Sharafkandi a Europa el 1989 i el 1992 respectivament, debilitant el PDK-I. El KDP-I es va separar de PDKI el 2006 després d'una disputa interna. Anteriorment, ambdues parts tenien seus separades a la ciutat de Koya, a la regió del Kurdistan, que van ser colpejades per atacs de míssils balístics iranians el 2018, que van matar 18 persones.

Les parts en un comunicat conjunt van dir que la separació el 2016 va causar una gran tristesa entre els partidaris del partit. "El poble del Kurdistan oriental (Kurdistan iranià) mai va acceptar aquesta separació i no la va reconèixer oficialment", diu el comunicat, i afegeix que ara obriran un nou capítol per al partit. "Des de la seva divisió, el 2006, les dues faccions escindides del Partit Democràtic del Kurdistan iranià van estar sota una immensa pressió per part dels seus partidaris i la gent de Rohjelat (Kurdistan iranià)", Sierwan Najmaldin Karim, president de l'Institut Kurdista de Washington (WKI). va dir al Kurdistan 24.

“Al mateix temps, els partits d'oposició kurds iranians busquen unir el seu front i reorganitzar la seva lluita a la llum dels esdeveniments regionals i internacionals. La reunió del PDK-I obrirà el camí perquè ho facin altres partits kurds, com ara el partit Komala". "A més, aquest pas donarà com a resultat més suport dins de Rojhelat i internacionalment. Les dues ales comparteixen la mateixa ideologia i principis”, ha conclòs. PDI i KDP-I ja col·laboraven dins el Cooperation Center of the Iranian Kurdistan’s Political Parties (2018) a més de dues branques del partit Komala i Sazmani Xebat-Organització de Lluita del Kurdistan Iranià.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada