dissabte, 4 de juny del 2016

L'Exèrcit Àrab Sirià entra a la província d'ar-Raqqà per l'oest

Mitjans afins al govern sirià asseguren que l'exèrcit sirià va entrar ahir a la província d'ar-Raqqà per l'oest . De fet es tracta bàsicament de forces auxiliars lleials a Damasc com Suqur al-Sahara. Tenen suport aeri i terrestre rus amb tancs. Els bombardejos russos han estat decisius per a fer retrocedir la línia de defensa de l'Estat Islàmic.

En taronja les forces de l'exèrcit regular sirià. Font: Al Masdar News

Camí de Zakiyah

La primera població de la província que torna a estar en mans del govern dels Àssad és el poblet d'Abu al-Allaj. El següent pas seria avançar sobre Zakiyah. Com ja anunciàvem el 31 de maig, les forces lleialistes proven d'entrar en joc en l'assalt de les SDF a ar-Raqqà. El dia 24 havia començat la campanya d'SDF sobre el nord d'ar-raqqà, ampliada el 29 en direcció a Taqba que seria, ara, també objectiu dels Àssad.

La 4ª Divisió Mercanitzada de l'Exèrcit Àrab Sirià forma part de la campanya que ha mobilitzat, de moment, efectius més aviat modestos però d'elit o altament motivades. Per exemple de les Forces de Defensa Nacional (NDF) o del Partit Social Nacionalista Sirià (SSNP), grup xenòfob àrab. No són més de 5.000 homes per tant difícil de deixar guarnicions a les zones capturades, mantenir les línies logístiques, patir baixes i, alhora, assaltar en solitari Taqba.

 Els defensors de Taqba abans de ser executats brutalment per l'IS. Agost 2014

Cursa cap a Taqba

L'objectiu declarat per l'exèrcit és Taqba. Tres elements la fan un enclau desitjat:

1) Taqba té un important aeroport militar des d'on l'exèrcit podria proveir un eventual atac cap a ar-Raqqà o defensar millor Deir ez-Zor. en aquesta darrera ciutat l'Estat Islàmic va aconseguir fer retorcedir l'exèrcit ahir mateix. Quan, l'agost de 2014 l'IS va ocupar aquest aeroport va cometre horribles crims contra els soldats sirians que es van rendir, decapitant-los i jugant amb els caps. Els militars sirians van resistir de forma heròica i van ser objecte de prop de 90 atacs suïcides inclosos menors d'edat. Ells també van contratacar amb suïcides. Els darrers 200 que es van rendir foren duts al mig del desert i executats.


2) La ciutat de Taqba és l'emplaçament d'una important presa, més gran que la de Tishrin. Això comporta tres elements a destacar. El primer, evidentment, ser font d'aigua i energia. El segon encara més important. De fet, si aquesta presa fos destruïda la mateixa ar-Raqqà seria anegada i desapareixeria sota les aigües. Tenint en compte aquest fet els dirigents islamistes s'amaguen a les seves entranyes. Ningú bombardejarà la presa per por a provocar una catàstrofe.
3) Taqba és la població estratègicament clau abans d'assaltar ar-Raqqà.

El sobtat interès de l'exèrcit àrab sirià per Taqba no és casual sinó causal. Les Forces Democràtiques de Síria van iniciar la setmana passada una ofensiva sobre aquesta ciutat i es van situar a 35 quilòmetres pel nord. Ara l'exèrcit sirià és a 47 quilòmetres però pel sud-oest. La cursa per a conquerir la ciutat donarà, a qui ho faci, accés a aigua, llum, i posició privilegiada dins de la província d'ar-Raqqà i per a assaltar la ciutat. Seria de desitjar que, enlloc de ser una competició, hi hagués una acció coordinada, com a al-Hasakah, per a derrotar l'Estat Islàmic al seu niu.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada