dissabte, 22 de novembre del 2014

Canvis a la guerra civil siriana

Aquesta setmana s'han produït canvis en la situació, generalment bloquejada, de la guerra civil siriana. De fet, amb canvis d'actors, els fronts s'han mantingut relativament estables entre l'exèrcit sirià i l'oposició des de fa mesos. Els canvis apunten a un reforç de l'exèrcit fidel a Assad.

Des de la caiguda de la ciutat d'Homs, el maig d'enguany, no hi ha hagut grans canvis en les línies de front. Aquella victòria de les forces lleials a Assad no va significar un gir especial en la guerra ni a Damasc ni a Alep, les altres dues principals ciutats sirianes. Sí, en canvi, va apuntar a un afebliment de l'oposició laica al govern encapçalada pel Free Syrian Army (FSA) qui fou el principal damnificat. Els darrers esdeveniments han subratllat aquest afebliment.

Possiblement l'altre gran canvi fou a Ar-Raqqà. La ciutat havia estat ocupada per l'FSA fins que la filial siriana d'Al Qaida, el Front Al Nusra, la va ocupar el 2 de març de 2.013. L'Islamic State (IS) va capturar la ciutat l'agost del mateix any. Hores d'ara és l'única capital de província en les seves mans i l'ha convertida en el seu rocafort. A partir d'Ar-raqqà, els fonamentalistes sunnites van anar ocupant totes les zones del voltant, sovint en mans de l'FSA, fins arribar a Kobanê. De fet els actuals combatents de l'FSA a Kobanê són romanents de la retirada davant l'ofensiva d'IS que es van refugiar a l'àrea controlada per les YPJ/YPJ kurdes.

Darrer mapa dels combats a Alep publicat per Leith Abou Fadel @KeepingtheLeith (5.11.2014). 
L'exèrcit sirià està encerclant la ciutat. La zona central, en groc i banderes kurdes, continua sota control de les YPG

Els canvis geoestratègics d'aquesta setmana han estat bàsicament dos: l'exèrcit sirià ha atacat la regió d'Ar-Raqqà demostrant una voluntat clara de recuperar territori i d'enfrontar-se a IS. Significativament IS s'ha retirat i ha perdut quatre poblacions. A la pròpia Ar-raqqà, la nit del 20 de novembre, va esclatar un cotxe bomba posant en dubte el control absolut per part dels islamistes. Tot plegat afebleix el front sud des d'on IS està atacant Kobanê i pot ajudar a la resistència kurda de la ciutat assetjada. El segon canvi ha estat a Alep.

La torturada ciutat d'Alep, la segona més important de Síria, viu des de fa mesos una guerra brutal amb tres fronts. L'exèrcit sirià amb les seves milícies auxiliars en primer lloc que controlen la meitat de l'urbs. L'oposició siriana integrada per tres grans blocs: FSA, els islamistes moderats i Al Nusra. Un tercer actor són les YPG kurdes que controlen els cèntric barris d'Aixrafiyeh i Xeikh Maqsud. A mesura que han passat els mesos l'FSA ha anat desgastant-se i aquesta setmana ha anunciat que abandonava la ciutat i els seus dirigents cercaven refugi a Turquia. Ara, restaran cara a cara les tropes lleials a Assad i els islamistes. Entre aquests darrers han guanyat pes els més radicals. L'FSA comptava amb 14.000 membres a Alep i la seva retirada suposa una nova victòria per l'exèrcit lleial al govern. Tanmateix creixen els rumors de que IS entri al front d'Alep aprofitant el desgast patit per totes les forces en combat els darrers mesos.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada