dimecres, 12 de novembre del 2014

El parlament autònom del Kurdistan dl'Iraq declara el turcman llengua oficial
El parlament autònom del Kurdistan, al nord de l'Iraq, ha declarat l'idioma turcman com una de les seves llengües oficials. Els turcmans iraquians s'estimen en al voltant de tres milions i són considerats com el tercer grup ètnic d'Iraq.

"A part d'àrab i kurd, l'idioma turcman ara es parla oficialment en les institucions de l'Estat i organitzacions com ara hospitals, escoles i tribunals," Aydin Maruf, un parlamentari del Front Turcman iraquià. El diputat va anunciar que la llei inclouria les regions on els turcmans superin un 20 % de la població. "Arbela i els districtes Kifri de Sulaymaniya ja compleixen amb aquest requisit", va dir. Ambdues formen part del Kurdistan iraquià i hi ha un total de 16 escoles a Arbela i Suleymaniya que ja ofereixen educació en l'idioma turcman.

Per turcmans es coneix als pobles turcs nòmades procedents de l'Àsia Central. Són descendents de pobles turcs que emigraren de l'Àsia Central en nombroses onades que començaren en els segles X i XI. Fins les darreres dècades eren la majoria de la població a la zona de Kirkuk. Segons el cens de 1957 hi vivien 567.000 turcmans a l'Iraq aleshores però els propis turcmans asseguren ser avui dia a la vora de tres milions.

Per a saber-ne més:

Resultats definitius de les eleccions regionals kurdes de 2.013 amb detall dels vots turcmans

El Front Turcman es posiciona contra un referèndum al Kurdistan d'Iraq

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada