divendres, 21 de novembre del 2014

Un dels dirigents kurds d'Iran posa Rojava com a model

Abdul Rahman Haji Ahmadi, qui finalment continua com a co president del Partiya Jiyana Azad a Kurdistanê (PJAK, Partit de la Vida Lliure de Kurdistan), ha declarat que el model aplicat a Rojava (Kurdistan de Síria) serviria pel Kurdistan iranià. El PJAK és una de les principals formacions kurdes a l'Iran. El co president del PJAK ha afirmat respecte a la retirada (forçada per Iran) dels guerrillers kurds de l'Iraq i el seu possible retorn:

 "Fins on jo tinc coneixement, KODAR ha informat a les autoritats dels partits kurds de qualsevol de les parts del Kurdistan que els seus guerrillers estan preparats per a la protecció del Sud (Kurdistan iraquià) sota qualsevol circumstància (...) KODAR ho sap, que si han d'ajudar a la  gent d'arreu del Kurdistan han d'ajudar, de totes les altres parts del Kurdistan; tenen el deure de fer-ho, com un deure nacional. Les YRK, encara que no directament, sinó indirectament, han participat en la resistència de la Kobanê i no és menys important que alguns màrtirs procedeixen d'Kurdistan d'Iran (Rojhelat)."Abdul Rahman Haji Ahmadi, ha dirigit el PJAK des de l'any 2.004 quan encara no era un partit polític
El co president del PJAK va descriure l'Acord de Duhok com a molt tardà però prometedor i que pot portar a la unificació de les ales Rojava. "Esperem que els caps dels partits de Rojava que han estat vivint a Arbela retornin a Kobanê per lluitar contra IS". 

En la mesura que va celebrar l'acord entre els partits kurds de Síria, el dubte és si que aquest és exportable als diferents partits kurds d'Iran que mantenen les seves diferències. Haji Ahmadi s'ha mostrat relativament optimista i ha posat Rojava com a model: "Fins ara no hi ha una aliança entre els partits, però espero que Rojava (Kurdistan de Síria) sigui un model per a Rojhelat (Kurdistan d'Iran). KODAR té, des de fa uns mesos, reunions amb tots els partits kurds que estan refugiats al sud per tal de coordinar les forces de Rojhelat ".


El maig es presentava KODAR, l'Organització de la Societat Lliure i Democràtica del Kurdistan Est amb la  proposta de la nova formació és establir un diàleg amb el govern iranià, i que englobava les diferents organitzacions kurdes properes al PJAK. Paral·lelament,la guerrilla kurda es transformava. La milícia del PJAK, les Hêzên Rojhilata Kurdistan (HRK), Forces de Defensa de Kurdistan Est, en la seva tercera conferència es dissolien com a tal i adoptaven un nou nom: Forces de Defensa del Kurdistan Est. En kurd el seu nou nom és Yekîneyên Rojhilata Kurdistan (YRK).

Per a saber-ne més:
- El Kurdistan d'Iran
- Els partits kurds d'Iran
- Naixement de KODAR
- Reforma de la guerrilla kurda d'Iran: les HRK passen a ser YRK
- Acord de Duhok 
- Canvis al PJAK

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada