dissabte, 29 de novembre del 2014

Incidents a Dersim per la visita del dirigent ultranacionalista turc de l'MHP


El líder del Milliyetçi Hareket Partisi (Partit del Moviment Nacionalista, MHP), Devlet Bahçeli, va visitar ahir la ciutat de Dersim (Kurdistan de Turquia), un dels bastions del moviment kurd.
Dersim, va ser l'escenari entre 1937 i 1938 de brutals massacres dutes a terme per les forces de seguretat turques que van deixar diversos milers de morts. El govern turc va canviar el seu nom pel de Tunceli, puny de ferro.
L'actual govern islamista kurd s'ha disculpat pel vessament de sang dels anys trenta, però el MHP creu que no hi ha cap motiu per demanar perdó.


El partit de Bahçeli, fou fundat l'any 1969 amb una ideologia ultra nacionalista turca d'extrema dreta amb l'ambició panturanista de crear un gran imperi turc unificant totes les terres on hi viuen túrquics. En els seus actes és habitual veure la crema de banderes kurdes. A les darreres eleccions van obtenir més de 5.800.000 vots que van traduir-se en 53 escons convertint-lo en la tercera força política del parlament turc.

El discurs d'odi de l'MHP contra la nació kurda, doncs, ha fet que la visita de Bahçeli a Dersim fos entesa com una provocació. Es va convocar una vaga general per rebre'l. Les botigues estaven tancades i els manifestants van llançar pedres a la policia antiavalots, que van respondre amb gasos lacrimògens, gas pebre i canons d'aigua. Els manifestants també van calar foc fent barricades i a la ciutat es van poder veure significatives columnes de fum negre cap al cel.
Fotografies: AFP / @salar_dd

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada