dilluns, 24 de novembre del 2014

Crònica dels actes sobre Kurdistan a Sabadell i Blanes Dissabte 22 de novembre KurdisCat realitzava dos actes simultanis a Sabadell i Blanes. El primer fou a Sabadell en la Jornada Solidària amb el Poble Kurd. La jornada solidària començava a les dotze del migdia amb una concentració davant l'Ajuntament de Sabadell. Continuava a l'Ateneu Llibertari de Sabadell amb un dinar vegà i el passi del documental 'Kurdistán, paraíso de 7 tribus'. A dos quarts de set començava la xerrada amb Dara Zagros i Àlex Meyer, de KurdisCat - Comitè Català de Solidaritat amb Kurdistan. La jornada era organitzada per Assemblea Llibertària del Penedès, Assemblea Llibertària del Vallès Oriental, Assemblea Llibertària del Baix Besòs i Ateneu Llibertari de Sabadell. Els ponents van fer un repàs de la situació kurda davant de prop d'una trentena de persones. Van insistir en que "Kobanê resisteix per què du molt de temps preparant-se" per un eventual setge. També que  a la "revolució de Rojava (com s'anomena el Kurdistan de Síria) li cal la lluita de les dones pels seus drets per continuar". Posteriorment es va obrir un intens debat on Dara Zagros va respondre a preguntes sobre el finançament de la lluita a Rojava, les relacions amb el govern d'Iraq, les relacions entre els resistents i el PKK, les condicions de la intervenció dels EUA i la coalició internacional, la comparació de la lluita femenina l'any 1936 a l'estat espanyol i l'actual al Kurdistan sirià o el sistema econòmic que s'aplica al Kurdistan sirià. El company Hèctor va portar vint-i-cinc exemplars de l'opuscle 'El experimento del Kurdistan oeste (Kurdistán sirio) ha probado que el pueblo puede realizar cambios' de Zaher Baher i no li'n va sobrar cap.

                                   
                                   
El segon acte, també amb KurdisCat - Comitè Català de Solidaritat amb Kurdistan, fou a Blanes. La conferència va tenir lloc a l'Ateneu Popular Sa Fera Ferotge  amb Jordi Vàzquez. L'acte era convocat pel propi Ateneu, Blanes Solidari, el Casal d’Amistat Català-Cubà Julio Trigo i La Guerrilla Comunicacional. L'Ateneu, actiu des de fa uns mesos, realitza una intensa tasca social. Entre d'altres activitats com ioga recull roba dels i les veïns/es de Blanes i la reparteix entre les famílies necessitades. També s'ocupa de repartir aliments a una quarantena de famílies de la localitat. Clara Castrillo va presentar l'acte, davant de prop de trenta persones, i la tasca del Comitè Català de Solidaritat amb Kurdistan. L'Ateneu ha realitzat diverses jornades internacionalistes com la de Palestina i en té programades sobre Cuba i Veneçuela.

La presentació amb imatges va explicar la trajectòria del poble kurd i la seva divisió en quatre estats, els principals actors polítics del moviment kurd i els darrers esdeveniments al Kurdistan de Síria. Jordi Vàzquez va explicar els fonaments del confederalisme democràtic. També els detalls del procés revolucionari a Rojava, els avenços socials i de gènere així com la reforma del sistema econòmic trencant amb la dinàmica capitalista i apostant per l'autogestió. A les preguntes posteriors es va debatre sobre el futur del procés al Kurdistan sirià, les contrapartides a les ajudes que està rebent Kobanê, la situació dels yezidi i el paper de Nacions Unides en el conflicte. També van haver-hi preguntes sobre l'Unió Patriòtica del Kurdistan, partit d'Iraq, i els orígens de l'Estat Islàmic davant la seva sorprenent emergència com a actor a la zona. 

Fotos: Marcos Caurel

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada