dijous, 13 de novembre del 2014

Les YPG/YPJ capturen una carretera estratègica al sud de Kobanê

La nit de dimecres les YPG i les YPJ van infiltrar-se a les línies dels assetjadors de Kobanê i van iniciar una ofensiva. Després d'hores de combat, a la matinada del 12.11.2014 les forces kurdes aconseguien el control de la carretera entre Kobanê i Helinc, població situada al sud de de la ciutat. IS era expulsada de la pròpia Helinc (Qarah Halinj en àrab). Amb aquest moviment les YPG van aconseguir rodejar el turó de Mishtenur per la part est. Fins i tot durant el dia van llençar un atac contra aquest i van mostrar fotografies amb les seves banderes a Mishtenur però l'avanç només fou parcial i els islamistes continuen controlant-lo en gran mesura.

El turó de Mishtenur és un dels lloc estratègics per accedir a Kobanê, sinó el més important. Fou en la seva defensa que es va immolar la miliciana Arîn Mîrkan, el passat 5 d'octubre, en els moments més durs de l'avanç fonamentalista sobre Kobanê.

Durant el dia 12 IS va provar de recuperar el control de la carretera amb una sèrie d'atacs però les milícies kurdes ja havien preparat les defenses i van refusar l'ofensiva deixant una quinzena d'assetjadors abatuts. El control de la carretera és important per tres motius:
1) Dóna accés directe a Kobanê. Sense aquest accès serà més complicat per IS mantenir el setge al sud de la ciutat.
2) Permet establir una base estable per provar de recuperar de Mishnetur doncs ara IS ja només hi té accés directe pel sud i oest.
3) La carretera és la via principal de subministrament entre les poblacions d'Ar-Raqqà (rocafort d'IS a Síria i única capital provincial que controlen) i Girê Sipî (Tell Abyad en àrab)

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada