dimecres, 12 de novembre del 2014

Cemil Bayik (màxim dirigent del PKK): 'Salvarem Kobanê'

La següent és la traducció de l'article publicat avui en portada al diari britànic 'The Independent' amb una entrevista feta per Patrick Cockburn amb aportacions d'Elsa Buchanan. L'article és interessant per les afirmacions de Cemil Bayik, cap de la Confederació Democràtica del Kurdistan (KCK), entrevistat per Buchanan. Bayik és tanmateix el màxim dirigent del Partit dels Treballadors del Kurdistan. L'article dóna una visió global de la situació actual del Kurdistan focalitzada en Kobanê.

Kobani no pot ser capturat, ara, pels combatents d'IS, però un milió de persones en un altre enclavament kurd a Síria s'enfronten a una creixent amenaça de ser massacrats o forçats a fugir per l'avanç dels jihadistes, segons el líder de la guerrilla kurda que s’encarrega de supervisar la defensa dels kurds sirians.

En una entrevista exclusiva amb The Independent al seu quarter general a les muntanyes Kandil al Kurdistan iraquià, Cemil Bayik, el comandant de camp superior del PKK, la guerrilla kurda a Turquia, i també de la seva filial siriana, afirma: "Kobanê no caurà. Estem avançant en els fronts de l'est i del sud ".

Bayik diu que els combatents kurds sirians havien aconseguit "prendre de nou l'edifici municipal i IS es va veure obligat a volar una mesquita on es refugiava ". Va afegir que els avions nord-americans estaven bombardejant amb regularitat la part superior del turó estratègic per accedir a Kobanê i a través del qual els combatents d’IS van entrar a la ciutat. Però els combatents "desapareixen en cases quan el bombardeig està passant i després reocupen les seves posicions." Altres informes suggereixen que IS la meitat de la ciutat després d'un setge de 63 dies.

Bayik diu que hi ha un perill cada vegada més gran per a l'enclavament kurd o cantó d’Efrîn, a 120 quilòmetres a l'oest de Kobanê que té una població d'un milió de persones, entre elles 200.000 refugiats. La branca siriana d'Al-Qaida, Jabhat al-Nusra, que després de derrotar als rebels sirians més moderats en les últimes setmanes, s'està movent cap Efrîn.

"S'estan acostant a les seves fronteres," diu Bayik. "Estan trucant als vilatans per telèfon, dient: 'Fugiu o us matarem’. Igual que IS utilitzen la guerra psicològica, creant primer pànic entre la gent per després atacar ".

Bayik acusa Turquia de tenir vincles encoberts amb Jabhat al-Nusra i encoratjar els jihadistes per amenaçar Efrîn. És un dels tres enclavaments kurds sirians, tots encadenats al llarg de la frontera de Síria amb Turquia, i tots els quals han estat objecte d'atacs dels jihadistes. Diu que si Kobanê cau o Jabhat al-Nusra ataca Efrîn llavors "ja no serà possible continuar el procés de pau per a amb Turquia", i l’alto el foc que va començar al març de 2013 podria acabar. Creu que Turquia té la influència suficient sobre Jabhat al-Nusra per evitar que ataquin Efrîn. "Els kurds no acceptaran que Kobanê i Efrîn estiguin sota amenaça de genocidi i massacre."

Fins i tot encara que l'alto el foc no acabi, el setge Kobanê ha provocat ira entre els 15 milions de kurds de Turquia en contra del seu govern als que acusen d'ajudar a IS. Les protestes i els disturbis provocats per la por de que Kobanê estigués a punt de caure, a principis d'octubre, van deixar uns 44 morts. Una amenaça similar a Efrîn probablement conduirà a esclats de ràbia dels 30 milions de kurds a la regió que viuen majoritàriament a Turquia, Iraq, Iran i Síria.

El president turc, Recep Tayyip Erdogan, ha dit que IS no és pitjor que el PKK (Partit dels Treballadors del Kurdistan) o PYD (Partit Unió Demòcrata-sirià kurd), encara que el 20 d'octubre Turquia va acceptar sota pressió nord-americana per permetre que forces peshmerga de kurds d’Iraq entressin per reforçar Kobanê.

Mentre l'atenció internacional s'ha centrat en Kobanê, els yezidi atrapats per IS a la Muntanya Sinjar, el destí dels quals va ajudar a aconseguir l’agost un suport de l’opinió pública als atacs aeris dels Estats Units a l'agost, estan sota pressió una altra vegada. Els jihadistes han tallat un cop més tots els camins que condueixen a la seva muntanya.

Bayik, qui dirigeix la guerrilla a la muntanya, està d’acord en que era un perill més gran que caigués Sinjar en mans d’IS que Kobanê."Hi ha 10.000 persones a la muntanya i tenen necessitat de tot, des de menjar a l'atenció mèdica", va diu Bayik. "S'acosta l'hivern i IS està atacant una vegada més."Va afegir que Sinjar és estratègicament important, ja que és a prop d'importants vies de comunicació: "Si manté aquesta àrea, pot controlar els camins entre l'Iraq i Síria i tallar les comunicacions d'IS entre els dos països". Diu que els yezidi atrapats a la muntanya, que consideren sagrada, havien de ser abastits amb avió o helicòpter o un corredor ha de ser mantingut a través de les posicions d'IS de manera que els yezidi es puguin reforçar o ser evacuats.

Bayik té cura de subratllar que el PYD i el YPG, Unitats de Defensa Popular, no estan directament controlats per ell, tot i que encapçala l'organització paraigua PKK, el KCK, que uneix els afiliats del PKK a diferents països. Tots segueixen el mateix líder, Abdullah Öcalan, que ha estat a la presó a Turquia des de fa 15 anys, i que s'organitzen en línies similars. Una altra raó per a Bayik de posar distància entre ell i el PYD és que els EUA han marcat el PKK, però no la seva filial siriana, com a una organització "terrorista". Diu: "El PKK no està en contacte amb els nord-americans directament, sinó el YPG i PYD."

La batalla per Kobanê i el paper del PKK a ajudar els yezidi, atrapats a la Muntanya Sinjar, que resisteixen IS ha augmentat la popularitat del moviment i el prestigi entre els kurds a Turquia i en altres llocs. La determinació dels seus combatents a resistir IS és un èxit en contrast amb el fracàs de l'exèrcit iraquià, l'exèrcit sirià, els rebels sirians i iraquians kurda peshmerga, tots els quals havien estat derrotats en els últims cinc mesos pels jihadistes. Encara que el nombre de combatents masculins i femenins a Kandil es considera que és només entre 3.000 i 5.000, que estan tenint un impacte significatiu en la política de la regió.

Els kurds es queixen que són la nació que va ser la principal víctima de l'acord Sykes-Picot que els va deixar sense un estat. Però han estat jugant un paper creixent a la regió. La derrota de Saddam Hussein per una coalició liderada pels Estats Units el 1991, i de nou el 2003, va permetre als kurds iraquians crear un estat quasi-independent més poderós que molts membres de les Nacions Unides.

El PKK ha lluitat una guerra de guerrilles d'encesa i apagada amb l'exèrcit turc des de 1984 i, si bé no ha aconseguit crear zones alliberades, l'Estat turc no ha pogut eliminar-lo. Els 2,2 milions de kurds sirians eren una minoria perseguida i en gran part invisible, el 10 per cent de la població de Síria, fins que la guerra civil siriana va esclatar. Al juliol de 2012, l'exèrcit sirià es va retirar de les zones kurdes al nord de Síria, el que va permetre la creació de tres enclavaments autònoms que es van centrar en les localitats de Qamixli, Kobanê i Afrîn. Per a la seva pròpia sorpresa els kurds sirians es van convertir en actors importants en la guerra civil siriana. Quan IS va atacar als kurds iraquians aquest mes d'agost, ells també van començar a jugar un paper central en la campanya liderada pels Estats Units en contra d'IS.

Hi ha alguns indicis que la campanya dels Estats Units està començant a tenir algun impacte, amb l'exèrcit iraquià que lluita seu camí a la ciutat de la refineria de Baiji. Això és encara molt lluny de la refineria en si, que és la més gran de l'Iraq i ha estat de lluita des de la primera envestida d’IS al juny. IS pot estar sentint la pressió de la lluita en molts fronts, a Síria i l'Iraq, i d'haver desviat a molts dels seus combatents a Kobanê on són vulnerables als atacs aeris nord-americans.

Bayik va confirmar que els kurds a Kobanê estan en contacte directe amb la força aèria dels Estats Units amb la finalitat d’ajudar als atacs aeris: "Si no hagués contactes o persones sobre el terreny per donar coordenades a continuació, els EUA no serien capaços d'enviar armes i municions o dur a terme missions de bombardeig ".

Diu que l’enviament aeri nord-americà d'armes i municions, el 19 d'octubre va ser d'immens valor per als defensors, causa de l’efecte en la seva moral. Altres fonts diuen que els kurds eren prop de quedar-se sense municions.

Bayik veu el que succeeix a la regió a través del prisma de les relacions turco-kurdes i està convençut de Turquia una forta influència sobre IS i Jabhat al-Nusra i ha estat capaç de manipular-los contra els kurds. Això pot ser exagerat, tot i la tolerància amb la que els jihadistes creuen des de Turquia a Síria; entre 2011 i 2013, des de Turquia va ser un factor en l'enfortiment d'IS i Jabhat al-Nusra. El misteri també regna sobre per què 46 diplomàtics turcs es van quedar al consolat turc a Mossul quan IS la va capturar el 10 de juny i més tard van ser posats en llibertat per IS a canvi de presoners IS cosa que fou celebrada a Turquia.

Però sense importar el nivell real de la complicitat entre els jihadistes i Turquia, la llarga lluita per Kobanê ha creat una onada de sentiments contra el govern turc entre els kurds a tot arreu. Tot i que petit, l'estat de setge, es compara amb altres setges de la història de Derry o Stalingrad que han adquirit importància com a símbol de coratge i determinació. La creença que els kurds van guanyant  tot i els esforços d'Ankara no crearà un estat d'ànim conciliador en el qual turcs kurds podrien negociar una mesura d'autogovern. Un estudi recent publicat pel Grup Internacional de Crisi, ‘Turquia i el PKK: Salvar el Procés de Pau’ diu que el procés està en un punt d'inflexió: "Serà o bé un col·lapse amb els dos bàndols desaprofitant anys de treball, o s'accelerarà a mesura que es comprometen a compromisos reals ".

La retòrica furiosa, a banda i banda, de turcs i kurds sobre Kobanê  fa més necessàries veritables negociacions, però menys probable. El PKK acusa l'Estat turc d'estar a mà amb IS, Erdogan ho nega rotundament. Quan una bandera turca va ser presa pels manifestants durant el funeral de dos manifestants kurds joves a Diyarbakir, el president Erdogan va dir: "El fet que [el manifestant] fos un nen no ens concerneix. Pagarà el mateix preu que els que el van enviar allà ".

Passi el que passi, els kurds s'han convertit en les últimes víctimes de les guerres civils sirians i iraquians.

El PKK i els peshmerga

Els activistes kurds que lluiten contra IS a Kobanê, al nord de Síria i en altres llocs, no són un grup unificat, sinó una coalició de faccions que lluiten com un front cohesionat davant de l'amenaça contra els yezidi, una comunitat ètnico-religiosa kurda. Aquesta contraofensiva implica tant aliats com enemics dels Estats Units.

El Govern autònom del Kurdistan Regional de l'Iraq i el seu exèrcit oficial peshmerga, amb el suport dels EUA, està lluitant juntament amb el PKK (l'acrònim kurd Partit dels Treballadors del Kurdistan), una organització guerrillera basada en les zones kurdes de Turquia.

Format el 1978, el PKK, juntament amb el seu braç armat, la Força de Defensa del Poble (HPG), es considerat com una organització terrorista pels EUA, la Unió Europea i altres organitzacions, entre elles l'OTAN. El seu líder, Abdullah Öcalan, va ser empresonat el 1999 per encoratjar tàctiques de terror mentre buscava la independència kurda de Turquia. La presència del PKK durant el setge de la ciutat fronterera de Kobanê va marcar el final d'un alto el foc d'un any amb Turquia, caces bombarders turcs van atacar posicions del PKK a la província meridional de Hakkari.

No obstant això, la coalició kurda també inclou el braç armat d'un afiliat kurdo sirià del PKK, el Partit de la Unió Democràtica Kurda (PYD), que ha lluitat tant contra rebels islamistes a Síria com contra Baixar al-Assad, el president sirià. Forces armades semi-oficials de l'PYD, les Unitats de Protecció Popular, són famosos per les seves brigades formades per dones.

El mes passat, el llançament de municions dels EUA als combatents kurds va encendre de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, el president, va reiterar que el PYD és igual al PKK "terrorista", i que no pot ser reforçat. En resposta, la Casa Blanca va declarar públicament que PYD és diferent del PKK, per la qual cosa no és considerat un grup terrorista pels EUA.

Patrick Cockburn, Elsa Buchanan


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada