dilluns, 9 de febrer del 2015

"La pròxima batalla després Kobane és Tell Abyad"

Segons l'Observatori Sirià de Drets Humans, conegut per les seves sigles en anglès SOHR (Syrian Observatory for Human Rights) la propera batalla entre les forces kurdes i l'Estat Islàmic a Síria serà Tell Abyad o Girê Sipî en llengua kurda.

Al contrari que Kobanê, aquesta ciutat és de majoria àrab. La seva importància estratègica recau en que permetria connectar dos dels cantons kurds de Síria: Kobanê i Cizîrê. Tell Abyad és situada a uns 65 quilòmetres a l'est de Kobanê, és una ciutat àrab i kurda a la província siriana d'ar-Raqqà. L'original població kurda va ser substituïda per població àrab en el programa d'arabització dut a terme pels governs autoritaris del Baas.

Abdel Rahman, director del SOHR, ha afirmar que "La pròxima batalla després Kobanê és Tell Abyad. Els kurds i una brigada revolucionària d'ar-Raqqà van arribar dilluns al límit de la província d'ar-Raqqà."

Segons informadors del SOHR sobre el terreny la batalla pels pobles al voltant de Tell Abyad ja ha començat, obligant a la gent a fugir a través de la frontera amb Turquia. Part de la població àrab de la zona ha donat clar suport a l'Islamic State (IS) els darrers mesos. Molts dels reforços al setge de Kobanê han arribat procedents d'aquesta zona. L'IS "ha excavat túnels a la zona i ha construït fortificacions a les afores de la ciutat. La batalla durarà molt de temps, però és un començament."

En l'altre front, més a l'oest, a la província d'Alep, "Jarabulus podria ser l'altre objectiu per als combatents kurds", va dir Abdel Rahman. En realitat no es tracta d'un exèrcit kurd el que es dirigeix a les dues poblacions. A mesura que s'allunyen de les zones tradicionals kurdes qui agafa el protagonisme són les forces de Jabhat al-Akrad, el Free Syrian Army i el dispositiu conjunt entre aquests i les YPG/YPJ anomenat Burkan al-Firat. Hores d'ara les YPG/J han conquerit 128 de les 350 poblacions de Kobanê però no sembla que els amoïni continuar ampliant el front.

Sobre la creació de Burkan al-Firat el setembre de 2.014
0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada