dimarts, 24 de febrer del 2015

Article sobre la milícia yezidi YBŞ a Al Jazeera

La milícia yezidi Yekîneyên Berxwedanê Şengalê (YBŞ, Unitats de Resistència de Shengal) és la protagonista d'un article a Al Jazeera. Segons la cadena qatarí les YBŞ ja compten amb 600 membres. Fa un trimestre la xifra de milicians/es era de poc més d'un centenar. Si les xifres són correctes suposaria un notable creixement.


El text explica com els voluntaris s'han entrenat amb les YPG kurdes de Síria i el PKK kurd de Turquia de qui han rebut l'armament per defensar-se de la brutal agressió dels fonamentalistes musulmans sunnites. Segons Al Jazeera encara viuen unes 10.000 persones yezidi repartides per la muntanya de Shengal. El Moviment Democràtic Yezidi (TEVDA) els està organitzant políticament dirigits per Said Hassan Said. El paral·lel amb el TEV-DEM kurd de Síria és evident. 

Segons Said: "Volem una àrea yezidi, i volem que les YBŞ la protegeixin. El que veiem ara amb les YBŞ serà més gran. Això ara és tot el que tenim, i les YBŞ restaran aquí per protegir-ho. Volem un exèrcit que protegeixi aquesta terra i la nostra religió". L'article també explica que part de la comunitat yezidi no està d'acord amb una zona autònoma però la retirada sobtada de les forces regulars kurdes l'agost (peshmerga) han fet créixer els adeptes d'aquesta opció.

Les YBŞ estan actuant ara a la muntanya de Shengal i també provant d'entrar a la ciutat de Sinjar on, des de fa setmanes, l'Estat Islàmic resisteix a un atac kurd on hi participen membres de la guerrilla del PKK, les HPG, peshmerga i les YBŞ.

Per a saber-ne més:
Esquerdes entre els kurds de l'Iraq al voltant de l'autogovern yezidi
Mor el portaveu de la milícia YBŞ

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada